John Wycliffe

Faktaboks

John Wycliffe
også Wiclif, Wyclif, Wicliffe, Wycliff
Uttale
wˈiklif
Født
1328, Yorkshire
Død
31. desember 1384, Leicestershire
omtrentlig fødselsår

John Wycliffe

Wycliffe, John
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

John Wycliffe, engelsk reformator, den betydeligste forløperen for reformasjonen.

Wycliffe tok magister artium omkring 1360, bachelorgrad i teologi i 1369, ble dr.theol. i 1372 i Oxford og var prest forskjellige steder i Lincoln stift fra 1361.

Frem til 1375 skrev Wycliffe for det lærde publikum om teologiske og filosofiske emner, men vendte seg så til en videre krets med sine reformideer. Han forkynte fattigdomsidealet og krevde at kirken skulle oppgi sin verdslige makt og eiendom. Paven utstedte i 1377 en bulle mot ham, men Wycliffe hadde Rikard 2, hertugen av Lancaster og til dels Parlamentet på sin side. Wycliffe ble stadig dristigere i sine angrep på pavestolen (De potestate papae, «Om pavens makt», 1379) og i sin fremhevelse av Den hellige skrift som eneste autoritet (De veritate Sacrae Scripturae, «Om Den hellige skrifts sannhet», 1378). Han fikk skylden for bondeopprøret i 1381 og ble stevnet for en synode i Oxford, men beholdt sitt embete.

Kirkemøtet i Konstanz i 1415 stemplet 167 av hans uttalelser som kjetterske og påbød at hans verker skulle brennes og hans ben graves opp; det siste skjedde i 1428. Hans tilhengere, lollarder, ble nå forfulgt. Wycliffe la grunnlaget for den engelske reformasjonen, og på kontinentet fikk han stor innflytelse gjennom Jan Hus.

Wycliffe ivret for at Bibelen ikke bare skulle være tilgjengelig for de lærde, men også for lekfolket. Han oversatte selv det meste av Det nye testamentet fra Vulgata, og hans tilhengere besørget den første oversettelse av hele Bibelen til engelsk på slutten av 1300-tallet. Denne håndskrevne Lollard-bibelen lå til grunn for William Tyndales bibeloversettelse i Martin Luthers ånd, og selv om de fleste av disse bibelutgavene ble brent, har de via King James-bibelen vært banebrytende og lagt grunnlaget for engelske bibelutgaver fram til vår tid (se bibeloversettelser).

Wycliffes innsats for å gjøre Bibelen tilgjengelig på folkets språk er grunnen til at hans navn brukes av Wycliffe Bible Translators, en internasjonal bevegelse fra 1942 som nå er samordnet i Wycliffe Global Association.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Farlane, K.B.: John Wycliffe and the beginnings of English nonconformity, 1952, Finn boken
  • Workman, Herbert B.: John Wyclif : a study of the English medieval church, 1926, 2 b., Finn boken

Kommentarer (5)

skrev Hans Kvalbein

Artikkelen bør også nevne Wycliffes innsats som banebrytende bibeloversetter. Jeg henvsier til omtalen av ham i artikkelen Bibelen - bibeloversettelser, som jeg nettopp har revidert, og til artikkelen om Wycliffe Global Alliance, som jeg har sendt inn til SNL.

svarte Oddvar Moi

Enig at det bør stå noe om Wycliffe som bibeloversetter, kanskje du har lyst til å formulere noe?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg