lollarder

Artikkelstart

Lollarder, nederlandsk kjetternavn særlig brukt i England om John Wycliffes tilhengere på 1300-tallet. I samsvar med Wycliffes lære satte lollardene det etiske og religiøse liv hos det enkelte menneske og dets direkte kontakt med Gud opp mot den katolske kirkes helgendyrkelse, prestevelde og avlatshandel.

Faktaboks

Uttale
lollˈarder
Etymologi
engelsk fra nederlandsk ‘en som mumler (bønner, salmer)’

Da kirken fordømte Wycliffe som kjetter, og universitetet i Oxford i 1382 ble stengt for hans tilhengere, kom læren til å bli mest utbredt blant småkårsfolk, og den hadde fremgang opp til 1400. I 1395 sendte lollardene sitt program til parlamentet; de hadde da støtte fra en del mektige menn og fikk preg av politisk bevegelse med innslag av sosial revolusjon. Da Henrik 4 kom på tronen 1399, søkte han støtte hos kirken og begynte da forfølgelser mot lollardene; deres førere ble drept, og bevegelsen mistet sin politiske betydning, men levde videre i det stille.

Lollardene kan sies å ha forberedt reformasjonen i England, men noen direkte kontakt mellom Wycliffes tilhengere og reformatorene er ikke kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg