Johan Golden

Faktaboks

Johan Golden

Johan Derussy Golden

Født
9. juni 1974, Guadeloupe

Artikkelstart

Johan Golden er en norsk komiker, programleder, forfatter og artist fra Oslo. Han er best kjent som mangeårig makker til Atle Antonsen, og siden 2015 som fast paneldeltager i Nytt på nyttNRK.

Bakgrunn og tv-debut

Golden er født på Guadeloupe, med far fra Karibia og mor fra Halden, de traff hverandre i Montpellier i Frankrike. Han er oppvokst på Kjelsås i Oslo, mens faren dro tilbake Guadeloupe da Golden var seks år. Han er både norsk og fransk statsborger.

Han gikk ut av Foss videregående skole i 1992, og ble kjent med Atle Antonsen på Hovseter fritidsklubb året etter, en humorfaglig «bromance» som ble starten på et langt samarbeid.

Golden fulgte først Antonsens standupkarriere fra sidelinjen, og drømte selv om å bli ambassadør. Han tok ex.phil. og fikk gjennomføre siviltjenesten i U-redaksjonen i NRK, fulgt opp av sommerjobb i P3, der han fikk kontorplass ved siden av Espen Thoresen.

Han debuterte på TV-skjermen med XLTVNRK i 1998, sammen med med Thoresen, Antonsen og Kristopher Schau. Golden, Antonsen og Schau deltok også i TvTv (1999) på NRK og MandagsklubbenTV Norge i 2000, og i 2001 fikk Golden og Antonsen eget talkshow på kortlivde Metropol TV, En L.U.N. aften med Golden og Antonsen.

Golden var siden programleder i 17 sesonger av det humoristiske sportsprogrammet Golden Goal, med Henrik Elvestad, på TV 2 fra 2006 til 2015, og i 2015 overtok han plassen til Knut Nærum som fast paneldeltaker i NRKs Nytt på nytt. «Å, nei! Skal Knut slutte?» var den første reaksjonen til Goldens mor.

Standup, musikk og radio

Golden har drevet med standup i over 20 år, og Tilnærmet lik sant (2004) med Atle Antonsen var hans første hovedsceneshow. Men først i 2014 var tiden kommet for hans første soloshow. For Diktator ble han belønnet med Komiprisen 2015, i klassen «årets standupkomiker». Han har også laget En sommer i Halden (2017) og Halve Norges Golden (2017).

Da DDR, et band som fremførte D.D.E. og andre norskspråklige sanger på tysk, med Antonsen og Schau i front, vendte tilbake med sitt andre album i 2001, var Schau erstattet av Golden. Bandet holdt det gående med konserter til 2017.

Golden har også laget radio, blant annet KommisjonenKanal 24 fra 2004 til 2008, og siden 2008 MisjonenP4, begge med Atle Antonsen.

Politikk og litteratur

Golden har også spesialisert seg på å kombinere humor med politisk engasjement. Han ble kalt «jævla pakkis» og «sjokoladegutten» i oppveksten, og som komiker har han vitset mye om rasisme, hudfarge og ordet «neger».

I 2000 stiftet Golden og Antonsen Det Politiske Parti. De stilte lister i alle fylker til stortingsvalget i 2001, og fikk 21 000 stemmer. I Nytt på nytt har han utmerket seg med flere politiske stikk, ikke minst mot Fremskrittspartiet, og da han i 2019 ble oppført på åttendeplass på oslolisten til det høyrevridde partiet Alliansen, endte han opp med 158 slengere. Han rykket dermed opp til førsteplass, foran partiets grunnlegger, Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Golden har skrevet to bøker: Statsråd vant spekeskinke og andre lokale nyheter (2013) og Ny hylle på Prix og enda flere lokale nyheter (2015, begge med Atle Antonsen).

Han er gift med scenograf og skuespiller Tuva Hølmebakk, som han har vært sammen med siden videregående. De har to sønner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg