João Gilberto

Faktaboks

João Gilberto
Født
10. juni 1931, Juazeiro
Død
6. juli 2019, Rio de Janeiro

João Gilberto under en konsert i Brasil i 2008.

Av /AFP/NTB Scanpix.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

João Gilberto var en brasiliansk sanger, gitarist og komponist, og en pioner i sjangeren bossa nova. Som gitarist gjorde Gilberto musikere verden over kjent med rytmer som kunne skape variasjon innen både viser, populærmusikk og jazz. Som sanger brøt han med tradisjonen om å synge med stor kraft og melodramatiske effekter. Gilberto nærmest hvisket i mikrofonen, en stillferdig brasiliansk «cool». Begge deler ble fanget opp av en ny generasjon musikere, og stilen ble snart internasjonalt kjent som bossa nova.

Bakgrunn

Gilberto kom fra en velstående familie i Bahia, og som 14-åring fikk han sin første gitar av en bestemor. Han skal ha hatt et meget følsomt sinn, og i ungdomsårene slet han med personlige problemer. Han var med i en sanggruppe, men brøt opp og reiste rundt i Brasil, i en periode isolerte han seg for å utforske gitaren og ulike stilarter. Tilbake i Rio akkompagnerte Gilberto den etablerte sangeren Elizete Cardoso, og det er på en innspilling med henne fra 1958 man for første gang kan ane Gilbertos spesielle stil. Tom Jobim var arrangør og skrev en tekst på omslaget der han understreket Gilbertos betydning. Men Gilberto var ikke helt fornøyd med det musikalske uttrykket.

I 1959 kom endelig hans egen plate Chega de Saudade, hvor han synger og spiller selv, og får markert den nye stilen tydeligere. Gilberto krevde en egen mikrofon for gitaren, og han ville ha to perkusjonister: en på visper, i stedet for trommestikker, og en som skulle slå korte taktslag på en boks etter Gilbertos anvisninger. I motsetning til Elizete Cardoso og andre, sang han uten vibrato og noen ganger med en fascinerende off-beat. Som gitarist holdt Gilberto seg seg til nylonstrenggitaren. Han fargela spillet med akkordprogresjoner påvirket av jazz.

Internasjonal anerkjennelse

Gilberto snakket ikke engelsk, men det falt likevel lett for ham å samarbeide med kjente amerikanske jazzmusikere som Stan Getz, Lena Horne og Herbie Mann. På 1960-tallet ble han verdenskjent gjennom innspillinger og turneer. Gilbertos ekstreme gehør og musikalitet kombinert med en god porsjon eksentrisitet, kunne være utfordrende for arrangører og samarbeidspartnere, og en tålmodighetsprøve for publikum.

Gilberto har vunnet Grammy-priser, han er innlemmet i The International Latin Music Hall of Fame, og er æresdoktor ved Columbia University.

Gilberto var gift to ganger, med Astrud og deretter Miucha (søster av Chico Buarque) som begge gjorde karriere som sangere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg