bossa nova

Et band spiller bossa nova på Montmartre i Paris i 2010. 

Bossa nova var et møtepunkt mellom brasiliansk musikk og jazz og tiltrakk seg mange kjente artister. Bildet viser Stan Getz under en jazz- og blues-festival i Stockholm i 1980.

Av /NTB Scanpix ※.

Bossa nova er en brasiliansk musikksjanger i slekt med samba. Bossa nova ble populær fra slutten av 1950-årene, gjennom komposisjonene til blant andre Antonio Carlos Jobim og João Gilberto. Året 1958 regnes som et gjennombrudd for sjangeren, med innspillingen av Jobim-komposisjonen Chega de Saudade.

Faktaboks

Uttale
bˈossa nˈova
Etymologi
portugisisk sjargonguttrykk, ‘ny rytme’

Bakgrunn

Det musikalske grunnlaget i bossa nova er en gitarrytme som tar i bruk rytmiske elementer fra perkusjonsinstrumentene i et sambaorkester: spillet på basstrengene følger rytmen til den store surdo-trommen, mens rytmene til de mindre instrumentene (tamborim, pandeiro) gjenkjennes i spillet på de lysere strengene. Når bossa nova framføres av jazzgrupper med trommesett spilles en særegen variant av den cubanske claves-rytmen som kantslag på skarptrommen.

Tematikk

Sangstilen er mykere og mer lavmælt enn i samba, gjerne med off-beat fraseringer som kontrasterer det rytmiske grunnlaget. Tekstene dreier seg om skjønnhet, kjærlighet, lengsel og natur, som i noen av det største slagerne: Garota de Ipanema, Corcovado, Chega de Saudade og Desafinado.

Artister

Bossa nova var et møtepunkt mellom brasiliansk musikk og jazz og tiltrakk seg mange kjente artister. Sjangeren fikk stor internasjonal utbredelse, mye på grunn av populariteten til sangere som Astrud Gilberto, og musikere som Stan Getz, Herbie Mann og Laurindo Almeida.

Historikk

Bossa nova hadde sin storhetstid i Brasil fra slutten av 1950-tallet og fram til de politiske omveltningene på 1960-tallet som kulminerte i militærkuppet i 1964. Spesielt blant yngre brasilianere, som kunne oppfatte bossa nova som en dekadent salongmusikk, ble den etter hvert overskygget av den framvoksende mer politisk orienterte stilarten Musica popular brasileira som også trakk veksler på brasilianske musikktradisjoner. I dag er fortsatt bossa nova en viktig del av standardrepertoaret innen jazz.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg