Logo
Logo
Jippi forlag.
Forresten nr. 1, 1995
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mjau Mjau nr. 11, av Jason.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jippi forlag er et norsk tegneserieforlag, etablert i 1997 av sjefredaktør Erik Falk, økonomiansvarlig Per Jørgen Olsen og tegneserieskaper Jens Kjartan Styve. Forlaget og antologien Forresten ble et samlingspunkt for en generasjon serieskapere fra Oslo, Bergen og Trondheim, og forlaget har vært svært viktig for utviklingen av norske tegneserier.

Flere generasjoner serieskapere har fått en mulighet til å eksperimentere med mediet og gi ut egne prosjekter. Per 2023 har Jippi gitt ut 196 hefter og bøker.

Fanzinerøtter

Forlagets røtter ligger i tre forskjellige tegneseriefanziner: Kraftig Kost, drevet av Erik Falk i Oslo, Fantazine, drevet av blant andre Roy Søbstad og Ronny Haugeland i Kristiansand, og Smittsomt Gjesp, utgitt av Jens K. Styve i Bergen.

I 1995 ble Falk og Styve enige med Gateavisa om å gi ut antologien Forresten som «Gateavisas tegneserieekstra», med bidrag fra alle de nevnte serieskaperne og flere andre. Etter to numre skilte Forresten-redaksjonen lag med Gateavisa på grunn av redaksjonelle uenigheter, og siden 1997 er Forresten gitt ut på Jippi forlag.

De første årene dominerte en miks av særnorsk bardiskrealisme, klassisk undergrunn og humoristisk surrealisme. Etter Forresten utvidet Jippi med solohefter som Styves finnfinnfinn, Jasons Mjau Mjau, Rune Borviks Fia Mia, Tor Ærligs Evig ung, samt utgivelser fra Haugeland, Søbstad, Tore Strand Olsen, Sven Tveit og Jarle Grinde.

Rekruttering og barneserier

Forresten fungerte også som en rekrutteringsplass for stadig nye serieskapere, og med hjelp av Norsk kulturråds produksjonsstøtte for tegneserier har Jippi utgitt en lang rekke interessante tegneseriehefter og -bøker fra navn som Odd Henning Skyllingstad, Flu Hartberg, Henry Bronken, Inga Sætre, Øystein Runde, Martin Ernstsen, Sigbjørn Lilleeng, Esben S. Titland, Øyvind Lauvdahl, Lene Ask, Kristian Hammerstad, Fedor Sapegin, Karstein Volle, Anja Dahle Øverbye, Ida Eva Neverdahl og Thomas Falla Eriksen.

De fleste av Jippi-seriene er laget for et voksent publikum, men forlaget har også gitt ut barneserier. Bjørn Ouslands adapsjoner av norske folkeeventyr, Mumle Gåsegg (1999), Soria Moria Slott (2000) og Grimsborken (2002), vant en rekke priser.

Tegneserie-import

I Forresten er flere utenlandske serieskapere også blitt presentert, samtidig som forlaget har vært flinke til å knytte til seg talentfulle innflyttere til Norge: Rui Tenreiro er opprinnelig fra Mosambik, Andrew Page fra England, Max Estes fra USA, Manuele Fior fra Italia og Xueting Yang fra Kina. I tillegg har Jippi gitt ut Værverk (2009) og Dei samlar seg, dyra (2011) av amerikaneren Jim Woodring.

Den opprinnelige utgivelsesfilosofien til Jippi var å gi ut tegneseriehefter som kostet det samme som en halvliter øl på puben, men på 2000-tallet tapte heftene terreng til fordel for mer påkostede og omfangsrike bøker, en tendens som har vært tydelig i tegneseriebransjen på verdensbasis.

I 2013 gikk selv Forresten vekk fra hefteformatet, og er siden nummer 27 blitt utgitt som en årlig bokantologi. Etter at utgivelsene i 2018 og 2019 ikke ble innkjøpt av Kulturrådet, valgte forlaget å legge ned antologien i 2020 etter totalt 33 numre. Etter fire utgivelser i 2020 bremset forlaget ned virksomheten, og har siden bare gitt ut Snakkebob, jeg? (2021) av Tim Ng Tvedt og tegneserieromanene Ultima Thule (2021) av Didrik Magnus-Endresen og Kjøkken (2022) av Xueting Yang.

Forlagets bestselgere er Jasons utgivelser, samt Lene Asks Hitler, Jesus og farfar (2006), som blant annet ble delt ut til alle husstander i Rogaland.

Utmerkelser

Utgivelser fra Jippi forlag har vunnet Sproing-prisen for beste norske tegneserie fem ganger siden 1997, samt Årets tegneserie i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg