Flu Hartberg av André Løyning. Gjengitt med tillatelse

Flu Hartberg, tegneserieskaper og illustratør fra Tåsen i Oslo, utdannet fra tegning og bilde ved Høgskolen i Telemark, Strykejernet kunstskole og illustrasjonslinjen ved University of Central England

Hartberg ble med i tegneserie- og kunstkollektivet Dongery i 2000, der han utmerket seg med en mer klassisk undergrunnsstil enn de mer absurde og surrealistiske tegneseriene til Dongery-grunnleggerne Bendik Kaltenborn og Kristoffer Kjølberg. De to numrene av soloheftet Hygiene (2001–03) viste påvirkning fra både Donald-tegneren Carl Barks og Christopher Nielsen, Norges ledende undergrunnstegner. 

Hartberg var den første i Dongery-kollektivet som viste at han hadde mer å by på enn kortserier og absurd humor. I den 33 sider lange «Den forbistrade sønn vs det tause flertall» (Hygiene nr. 2, 2003) viste Hartberg frem sin evne til å lage troverdig dialog og hovedpersoner som fremstår som både levende og motsetningsfylte, noe som også preger senere tegneserieromaner som English Conversation (2004), Horgan (2009) og Moderator (2016). 

Hartberg har laget en rekke tegneserier for månedshefter som Ernie, Gorilla, Forresten og Bizarro, mens avisserien Fagprat siden 2007 er blitt trykket i Dagbladet og samlet i to bøker. I 2016 kom den postapokalyptiske tegneserieromanen Moderator, opprinnelig publisert som ukesføljetong i Dagbladet.

I 2008 illustrerte Hartberg billedroman Muren, skrevet av Markus Midré. Han har også illustrert en rekke barne- og ungdomsbøker samt tegnet og skrevet myldrebøkene Borte vekk i byen (2011) og Borte vekk i verdensrommet (2016). Han var dessuten en av initiativtagerne til Oslo Comics Expo, og står i tillegg bak tv-prosjektet Høssing kommune på NRK og internett.

Hartberg vant «åpen klasse» i Sproingprisen 2010 for Fagprat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.