Anja Dahle Øverbye

Faktaboks

Anja Dahle Øverbye
Født
10. august 1981, Åfarnes
Anja Dahle Øverbye
Fra "Hundedagar" (2015).

Artikkelstart

Anja Dahle Øverbye er en norsk tegneserieskaper og illustratør fra Åfarnes i Møre og Romsdal, utdannet ved Kunstskolen i Bergen og Kent Institute of Art & Design i Maidstone, England.

Tegneseriedebut

Etter utdannelse i 2006 satset hun mot illustrasjon og kunst, men karrieren dreide seg gradvis mot tegneserier. Etter bidrag i antologien Forresten og den egenutgitte fanzinen Hei, er det du som har kreft? (2015), opprinnelig publisert som dagboktegninger på egen blogg etter at hun fikk kreftdiagnose, debuterte hun med tegneserieromanen Hundedagar (2015). Skildringen om vennskap og rivalisering blant tenåringsjenter på Vestlandet var den første utgivelsen som vant prisen Årets tegneserie.

Eget forlag

I 2017 startet Øverbye og Ingrid Flognfeldt Brubaker Blokk Forlag, som skal satse på både tegneserier, fanziner, skjønnlitteratur og kunstbøker. De var begge redaktører for forlagets første utgivelse, antologien Byrjing (2017), og bidro med et felles bidrag i Fragment (2018), en antologi bestående av sju små tegneseriehefter. I 2021 var hun redaktør for antologien Naken.

Tegneserieromanen Bergen (2018) er, i likhet med Hundedagar, en personlig historie med utgangspunkt i selvopplevde hendelser; et trekantdrama om 19-åringen Maria og hennes ustø start på voksenlivet ved Universitetet i Bergen. Fanzinen Marbakken (2020) er en illustrert dagbok fra mars til september 2017, da Øverbye slet med angst for at kreften skulle blusse opp igjen, utgitt i et begrenset opplag på 200 eksemplarer.

Hun har også illustrert barnebøker som Eva Jensens Skog, eller noko som har med skog å gjere (2009) og Emilie Christensens Blyanten (2021), og i 2019 skrev og illustrerte hun barneboken Lykketanna.

Bibliografi

  • Hei, er det du som har kreft? (Eget forlag, 2015)
  • Hundedager (Jippi Forlag, 2015)
  • Bergen (Jippi Forlag, 2018)
  • Lykketanna (Det Norske Samlaget, 2019)
  • Marbakken (Eget forlag, 2020)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg