Sigbjørn Lilleeng

Faktaboks

Sigbjørn Lilleeng
Født
20. februar 1983, Ringerike
CappelenDamm.

Artikkelstart

Sigbjørn Lilleeng er en norsk tegneserieskaper og illustratør fra Ringerike, blant annet kjent for flere science fiction-tegneserieromaner.

Bakgrunn og debut

Lilleeng er utdannet ved Einar Granum Kunstfagskole fra 2003 til 2004 og illustrasjon ved Norges Kreative Høyskole fra 2005 til 2007.

Han debuterte på Jippi Forlag med hefteserien Nebelgrad Blues (2006–2007) om en Joy Division- og The Stooges-elskende tenåringsgutt som prøver å oppfylle drømmen om å spille i band i en småby preget av traktorrånere, spritfyll og ulykkelige alenemødre. Heftene ble samlet i boken Nebelgrad Blues: Traktorfuzz (2008) samtidig som historien ble avsluttet i boken Nebelgrad Blues: Eksossolo (2008).

Ungdomsserier, science fiction og sakprosa

Siden fulgte tre bøker i serien Apefjes (2011–2015, manus Tor Erling Naas), en miks av ungdomsroman og tegneserie, mens Lilleeng vendte tilbake på egen hånd med den 190 sider lange, dystopiske science fiction-tegneserieromanen Generator (2012), som i 2015 ble utgitt på spansk av det meksikanske forlaget Legión Comix.

I 2016 kom den 140 sider lange Mellom planeter, også det en science fiction-historie, mens Nagel (2018) var første bok i serien FNRZ, en actiontegneserie for yngre lesere, eller «underground comix for kids», som Jippi Forlag kalte det.

I 2020 tegnet Lilleeng faktategneserien Døden: dødsens seriøse fakta, etter manus av Endre Lund Eriksen, og illustrerte faktaboken Supervulkaner og digre dinosaurer: Den kjempestore boka om Norges kjempelange historie, etter manus av Reidar Müller.

I 2021 kom 136 sider lange Inntrenger, basert på Jon Bing og Tor Åge Bringsværds Hvem av oss er den drepte? (1977). Det ble opprinnelig skrevet som hørespill, men endte opp som NRK-filmatiseringen Blindpassasjer (1978). Science fiction-grøsseren utspiller seg på stjerneskipet «Marco Polo». Besetningen på fem ligger i dvale på vei hjem på oppdrag på planeten Rossum, og så viser det seg at en blindpassasjer med en dødelig plan har skjult seg ombord.

Priser og annet

Lilleeng ble tildelt Bergen kommunes debutantpris under Raptus-festivalen i 2006, mens tredje og siste nummer av Nebelgrad Blues vant Sproingprisen i 2008. Den avsluttende boken av samme serie ble tildelt Kulturdepartementets tegneseriepris i 2009.

Lilleeng har også bidratt i antologier som Forresten, Tusj, Smult og festivalmagasinet til Komiksfest i Tsjekkia samt illustrert bøker av Bjørn Arild Ersland og Julia Kahrs.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg