Faktaboks

Inga H. Sætre

Inga Husby Sætre

Født
11. februar 1978, Brøttum, Ringsaker, Hedmark.
Inga H. Sætre
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Møkkajentene: Pøh! (2002)
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Fallteknikk (2011)
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Inga H. Sætre er en norsk tegneserieskaper, illustratør og animatør.

Utgivelser

Møkkajentene

Hun debuterte med 200 oppkopierte hefter av Møkkajentene: Pøh! (2002) på sitt eget forlag Commando Publishing, og ble deretter plukket opp av Jippi Forlag, som ga ut Møkkajentene: Varmere kaldere varmere kaldere (2004), Møkkajentene 3: Mye onsdag og litt helg (2006), samt juleheftet Jeg har jo ikke en eneste jævla julegave! (2006) i et opplag på 100 eksemplarer.

Sætre laget også den tegnede kortfilmen Jenter og bikkjer (2003) om de navnløse venninnene. Samtidig laget hun tegneserier for Morgenbladet, Syn og Segn og Aftenposten, og illustrerte flere barnebøker, blant annet Ingvild Rishøis Unbrakomonsteret – Ikea om natten (2007).

Møkkajentene var ingen sammenhengende historie, men besto av løsrevne episoder, samtaler, tekster og underfundigheter om kjærlighet, gutter, usikkerhet, sex og shopping. Den enkle streken og hverdagslige tematikken kan minne om Kim Hiorthøy, franske Claire Brétecher og den svenske selvbiografiske serieskaperen Åsa Grennvall.

Andre utgivelser

Etter Møkkajentene ga Sætre ut tegneserieromanen Fallteknikk (2011), som mottok Brageprisen og Kulturdepartementets tegneseriepris samme år og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og ungdom i 2013. Bare Jason hadde vunnet Brageprisen for en tegneserie tidligere.

I 2015 ga Sætre ut den illustrerte barneboken Fyrvokterne, som også fikk Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur samme år.

I 2018 kom tegneserien Det finnes en død etter livet No Comprendo Press. Den består av små vignetter og bittersøte samtaler, som i stil og innhold minner om Møkkajentene, men med mer prat om ekteskap, barn og en gryende alderdom.

Sætre vant gull i Årets vakreste bøker for Ring hvis det er noe (2021), en diktsamling for ungdom av Åse Ombustvedt. Luringen (2022) er en blanding av tegneserie og bildebok, om et mystisk vesen som flytter inn i hagen mellom to ikke fullt så gode naboer.

I 2023 illustrerte hun fagboken Målbevisst ferdighetstrening av Vidar M. S. Husby.

Filmatisering

I 2021 kom spillefilmen Ninjababy, regissert av Yngvild Sve Flikke og basert på Sætres Fallteknikk. Filmen handler om 23 år gamle Rakel, som først oppdager at hun er gravid etter seks måneder. Den ufødte babyen blir kalt en ninjababy, siden hun kom snikende, og Sætre var både medmanusforfatter og sto for animasjonene av den ufødte babyen i filmen.

Ninjababy ble vist på festivaler i 2020, og vant publikumsprisen på Tromsø internasjonale filmfestival og South by Southwest i USA. Den norske premieren ble utsatt til mai 2021, på grunn av koronapandemien.

Sætre ble nominert til Amandapris for «beste visuelle effekter» og vant i kategorien «beste manus», sammen med medforfatterne Flikke og Johan Fasting.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg