Lene Ask, tegneserieskaper, illustratør, forfatter og fotograf. Ask er utdannet fotograf ved Kunsthøgskolen i Bergen, men har markert seg mest som tegneserieskaper. Hun debuterte med tegneserieromanen Hitler, Jesus og farfar (2006), om oppvekst i bibelbeltet på Sørvestlandet og jakten på en farfar som var tysk soldat under andre verdenskrig.

Ask vant både Sproingprisens debutpris og Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris, samtidig som Hitler, Jesus og farfar ble oversatt til svensk og plukket ut av Stavanger bibliotek til leseprosjektet «Hele Rogaland leser», og dermed trykket opp i 50 000 eksemplarer i 2011. Dette gjør utgivelsen til den norske tegneserieromanen med størst opplag.

Hun har fulgt opp med flere barnebøker om Familien Rotle (2008-10) og Jo og Jenny (2011-14), mens Da jeg reddet verden (2009) springer ut fra et oppdrag for Norad, som sendte Ask til Tanzania for å lage tegneserier om barn og kvinners levekår i landet. De ferdige tegneseriene inngår i en større historie om selve turen og oppdraget, der Asks entusiasme gradvis går over til frustrasjon over hvordan hun skal kunne formidle skjebnene hun møter.

Tegneserieromanen Neste gang blir alt riktig (2012) handler om en bibliotekar som rives mellom sitt nye liv i Oslo og familien i hjembygda, mens Ask i Kjære Rikard (2014) forteller den sanne historien om misjonærbarnet Rikard Jakobsen (f. 1885), fortalt gjennom brevveksling med faren, som Ask fant i Misjonsarkivet i Stavanger.

Hun har siden gitt ut barneboka D for tiger (2015), illustrert av Mari Kanstad Johnsen, ungdomsromanene Det hjelper ikke å blunke (2016) og Det du ikke sier, er sant (2017)den ordløse billedboka Du (2016), samt fotobildeboken Inn i skogen, med tekst av Bjørn Arild Ersland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.