Faktaboks

Xueting Yang
Født
9. august 1985, Kaifeng, Kina
Xueting Yang
Xueting Yang
Av /Samfoto/NTB.

Xueting Yang er en tegneserieskaper, illustratør og kunstner fra Kina, bosatt i Oslo. Hun er best kjent for sine prisbelønte tegneserieutgivelser på Jippi forlag.

Bakgrunn

Xueting Yang vokste opp i Kaifeng, med en plan om å bli industridesigner. Etter universitetsutdannelse i hjemlandet ønsket hun å ta en mastergrad i utlandet og ble lokket til Norge og Kunsthøgskolen i Oslo i 2011, fordi hun her både kunne være en del av kulturen og bo i nærheten av naturen.

Hun hadde alltid tegnet, men så på det mest som en hobby, og ikke en karrieremulighet. Men i møte med Kunsthøgskolen, den store variasjonen blant norske tegneserieskapere og Bendik Kaltenborns serier især, åpnet en ny verden seg. Tegneseriemediet ble Yangs nye verktøy for å kommunisere egne følelser og tanker. Hun ble også mer interessert i kinesisk kunst, litteratur og poesi nå som hjemlandet befant seg på avstand.

Tegneseriedebut

Xueting Yang debuterte med «Et annet sted» da hun var ferdig utdannet på Kunsthøgskolen i Oslo i 2014.
Xueting Yang debuterte med «Et annet sted» da hun var ferdig utdannet på Kunsthøgskolen i Oslo i 2014.
Av /Jippi forlag.

I 2014 debuterte Yang med den selvbiografiske tegneserien Et annet sted, en poetisk og underfundig skildring av overgangen fra den «veldig lille byen» Kaifeng, med sine over 800 000 innbyggere, til den enda mindre norske hovedstaden, der natur og ensomhet var blant temaene.

«[Den] skaper et univers av kontraster mellom naturens verden og menneskenes verden, de små miraklene i skogen og enga og vannet og kvelden – og utfordringene i et moderne samfunn for en som kommer utenifra, og som må skaffe seg jobb, tilpasse seg og finne seg til rette i en ny sammenheng», skrev Gro Dahle i etterordet. Utgivelsen ble belønnet med Kulturdepartementets tegneseriepris og sølv i Årets vakreste bøker.

Barnebok og «Kjøkken»

Xueting Yang ga ut sin andre tegneserie i 2022.
Xueting Yang ga ut sin andre tegneserie i 2022.
Av /Jippi forlag.

Yang fulgte opp debuten med den illustrerte barneboken Gjemsel (2016), om lek, savn og sorgbearbeiding. Tegneserien Kjøkken (2022) fulgte deretter, den besto av sju ettertenksomme og poetiske tegneserienoveller, der familie og hverdag var den røde tråden, og sjangrene vekslet mellom sosialrealisme og burlesk magisk realisme. Tegneserien vant gull i Årets vakreste bøker og dannet grunnlaget for soloutstillingen Kjøkken i Bergen samme høst.

Hun har også bidratt med kortere serier i nummer 28–31 av antologien Forresten og tegnet for Morgenbladet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg