Jens-Anton Poulsson var en norsk offiser, spesielt kjent for sin deltagelse i tungtvannsaksjonen på Rjukan i 1942-43. Etter andre verdenskrig hadde han en lang karriere i Forsvaret med en rekke ledelsesposisjoner.

Ved krigens utbrudd hadde Poulsson nylig blitt ferdig ved 2. divisjons befalskole, og deltok deretter i felttoget i Østfold. Han flyktet via Sverige og kom seg etter en lengre reise til Storbritannia. Her ble han tatt opp i det som senere ble kjent som Kompani Linge, en del av det britiske Special Operations Executive.

Poulsson ble valgt ut til å lede gruppa for en britisk aksjon mot Norsk Hydros anlegg på Vemork ved Rjukan. Høsten 1942 ble han og tre andre sluppet over Hardangervidda for å forberede mottak av britiske tropper. Da forsøket endte i tragedie og britenes fly styrtet, ble planen endret. Ytterligere fem nordmenn ble sendt ut, og oppnådde kontakt med Poulssons gruppe. Disse hadde da levd isolert på vidda i tre måneder. Den samlede gruppen gjennomførte en vellykket aksjon mot anlegget på Vemork i 1943.

Senere i krigen var Poulsson engasjert i Milorg D 16, en gruppe ledet av Leif Tronstad. Gruppens mål var å sørge for at de tilbaktrekkende tyske tropper ikke ødela industri og kraftverk i Buskerud og Telemark.

Etter krigen tjenestegjorde Poulsson i en rekke lederstillinger, også i internasjonale operasjoner. Han var sjef for den dansk-norske FN-bataljonen i Gaza i 1960. I Norge var Poulsson gardesjef i Hans Majestet Kongens Garde fra 1961-1965.

Han var nestkommanderende ved Brigaden i Nord-Norge fra 1967 til 68, og ledet senere Infanteriregiment nr. 3 fra 1980 til 82.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.