Jens-Anton Poulsson

Faktaboks

Jens-Anton Poulsson
født:
27. oktober 1918, Tinn
død:
2. februar 2010, Oslo
Jens Anton Poulsson, bærende kapteins grad.
Av /NTB Scanpix.

Jens-Anton Poulsson var en norsk offiser, spesielt kjent for sin deltagelse i tungtvannsaksjonen på Rjukan i 1942-43. Etter andre verdenskrig hadde han en lang karriere i Forsvaret med en rekke ledelsesposisjoner.

Andre verdenskrig

Ved krigens utbrudd hadde Poulsson nylig blitt ferdig ved 2. divisjons befalskole, og deltok deretter i felttoget i Østfold. Han flyktet via Sverige og kom seg etter en lengre reise til Storbritannia. Her ble han tatt opp i det som senere ble kjent som Kompani Linge, en del av det britiske Special Operations Executive.

Poulsson ble valgt ut til å lede gruppa for en britisk aksjon mot Norsk Hydros anlegg på Vemork ved Rjukan. Høsten 1942 ble han og tre andre sluppet over Hardangervidda for å forberede mottak av britiske tropper. Da forsøket endte i tragedie og britenes fly styrtet, ble planen endret. Ytterligere fem nordmenn ble sendt ut, og oppnådde kontakt med Poulssons gruppe. Disse hadde da levd isolert på vidda i tre måneder. Den samlede gruppen gjennomførte en vellykket aksjon mot anlegget på Vemork i 1943.

Senere i krigen var Poulsson engasjert i Milorg D 16, en gruppe ledet av Leif Tronstad. Gruppens mål var å sørge for at de tilbaktrekkende tyske tropper ikke ødela industri og kraftverk i Buskerud og Telemark.

Senere karriere

Etter krigen tjenestegjorde Poulsson i en rekke lederstillinger, også i internasjonale operasjoner. Han var sjef for den dansk-norske FN-bataljonen i Gaza i 1960. I Norge var Poulsson gardesjef i Hans Majestet Kongens Garde fra 1961-1965.

Han var nestkommanderende ved Brigaden i Nord-Norge fra 1967 til 68, og ledet senere Infanteriregiment nr. 3 fra 1980 til 82.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg