Jens-Anton Poulsson

Faktaboks

Jens-Anton Poulsson
Født
27. oktober 1918, Tinn
Død
2. februar 2010, Oslo
Jens Anton Poulsson, bærende kapteins grad.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Jens-Anton Poulsson var en norsk hæroffiser og motstandsmann, særlig kjent for deltakelsen under tungtvannsaksjonen på Rjukan. Etter andre verdenskrig hadde han en lang karriere i Forsvaret, med ledende stillinger hjemme og deltakelse i operasjoner ute.

Andre verdenskrig

Etter avlagt examen artium startet Poulsson sin militære karriere ved 2. divisjons befalsskole, i 1939. Ved Nazi-Tysklands invasjon av Norge 9. april 1940 var han forlagt, som befalsaspirant, i Fredrikstad. Derfra deltok han i felttoget i Østfold frem til hans avdeling ble beordret til å trekke seg over grensen til Sverige uten å ha kommet i kamp. Poulsson kom tilbake til Norge i juli 1940, men måtte flykte til Sverige i januar 1941, og derfra ta seg til Storbritannia, dit han ankom i oktober. I Storbritannia ble han i november 1941 innrullert i det som senere ble kjent som Kompani Linge, en del av den britiske avdelingen Special Operations Executive (SOE). Her gjennomførte han en rekke kurs, blant annet i sabotasje.

Sabotasjeaksjoner

Fenrik Poulsson ble valgt ut til å lede gruppen som skulle forberede en britisk aksjon mot Norsk Hydros anlegg på Vemork ved Rjukan. Høsten 1942 ble han og tre andre sluppet over Hardangervidda for å forberede mottak av britiske tropper, kjent som Operasjon Grouse. Da forsøket endte i tragedie og britenes fly styrtet, ble planen endret. Ytterligere fem nordmenn ble sendt ut, og oppnådde kontakt med Poulssons gruppe, i februar 1943. Den samlede gruppen gjennomførte en vellykket aksjon, Operasjon Gunnerside/Swallow, mot anlegget på Vemork.

Deretter dro Poulsson tilbake til Storbritannia, før han i oktober 1944 returnerte til Norge i Operasjon Sunshine. Denne operasjonen ble ledet av Leif Tronstad, og var et samarbeid mellom Kompani Linge og Milorg D 16. Gruppens oppdrag var å sørge for at tyske tropper ikke ødela industri og kraftverk i Buskerud og Telemark ved en tilbaketrekking i krigens sluttfase. Da Tronstad ble drept i mars 1945 tok Poulsson, som var nestkommanderende, over ledelsen. Deretter, og til krigens slutt, var han sjef for Milorg D 16.

Senere karriere

Poulsson fortsatte i Forsvaret etter krigen. Han gjennomførte offiserkurs i USA (1952) og Forsvarets høgskole (1966). Han var sjef for den dansk-norske bataljonen (DANOR) i United Nations Emergency Force (UNEF) i Gaza (1960), sjef i Hans Majestet Kongens Garde (1961–1965), deretter nestkommanderende for Brigaden i Nord-Norge (1967–1968) og sjef for Infanteriregiment nr. 3 (1980–1982).

Poulsson ble utnevnt til oberst i 1968, og gikk av med pensjon fra Forsvaret i 1982. Han mottok en rekke æresbevisninger for sin innsats under andre verdenskrig, herunder Krigskorset med sverd og St. Olavs-medaljen med ekegren. I filmen "Kampen om tungtvannet" fra 1948 spilte han seg selv. Han utga i 1982 boka "Aksjon Vemork. Vinterkrig på Hardangervidda".

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg