Faktaboks

Jaroslav Durych
Uttale
dˈurix
Født
2. desember 1886, Hradec Králové, Tsjekkia (den gang Königgrätz, Østerrike-Ungarn)
Død
7. april 1962, Praha, Tsjekkia (den gang Tsjekkoslovakia)
Jaroslav Durych
Av /Det tsjekkiske vitenskapsakademiet 𝒲.

Jaroslav Durych var en tsjekkisk forfatter og lege.

Durych tilhørte den moderne tsjekkiske diktnings katolske fløy. Han utgav skuespill, diktsamlinger, essays og romaner. Den såkalte Wallenstein-trilogien Bloudění (1929, dansk oversettelse Kaos, 1937), med emne fra trettiårskrigens tid, er båret av en mektig fantasi og en visjonær evne til historisk innlevelse. I 1940 kom Služebníci neužiteční (Unyttige tjenere) om jesuittenes skolering og deres misjon i Sør-Amerika og Japan på 1600-tallet, som første del av et firebinds verk som utkom posthumt i Roma i 1969.

I Tsjekkoslovakia ble Durychs verker ikke utgitt etter 1948, med unntak av en kort periode omkring 1968; da utkom blant annet romanen Boží duha (Guds regnbue, 1969), et rystende bilde av menneskelivet i det avfolkede Sudetområde etter utvisningen av den tyske befolkningen i 1945.

Etter 1989 har Durychs skrifter fått en viss renessanse. En del av hans etterlatte manuskripter er også blitt utgitt, blant annet Kouzelný kočár (Den fortryllende vognen, 1995), en stor historisk slektsroman om hans egne forfedre.

Tsjekkisk fjernsyns film Boží duha (2007) bygger på Durychs verk av samme navn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Martin C. Putna (2003): Jaroslav Durych. Svazky úvah & studií nr. 3. Praha: Torst.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg