Faktaboks

Albrecht von Wallenstein
Albrecht von Waldstein Herzog von Friedland, Fürst von Sagan tsjekkisk Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna
Uttale
wˈallenstein
Født
24. september 1583, Heřmanice, Böhmen (nå i Tsjekkia)
Død
25. februar 1634, Eger, Böhmen (nå Cheb, Tsjekkia)
Levetid - kommentar
født 14. september etter den julianske kalenderen

Albrecht von Wallenstein

.
Lisens: fri

Albrecht von Wallenstein var en tysk feltherre fra Böhmen. Han kjempet i Trettiårskrigen og ble til slutt drept av sine egne offiserer.

Wallenstein var av protestantisk adel, og fikk ved arv og giftermål store gods og rikdommer. Etter å ha studert naturvitenskap og astrologi gikk han 20 år gammel over til katolisismen. Fra 1618 til 1620, i første fase av Trettiårskrigen, kjempet han mot sine landsmenn i Böhmen og benyttet anledningen til ytterligere å utvide sine eiendommer.

I 1625 samlet han en hær for keiseren Ferdinand 2, førte den i kampen mot de tyske protestantiske fyrster og den dansk-norske kongen Christian 4. Wallenstein okkuperte Jylland og tvang Christian til fred i 1629. Wallensteins planer skremte de katolske riksfyrstene, som i 1630 fikk keiseren til å gi ham avskjed. I 1631 ble han kalt tilbake igjen og reiste en hær mot den svenske kongen Gustav Adolf, men tapte ved Lützen. Keiseren fratok Wallenstein kommandoen igjen i 1634 og beskyldte ham for forræderi. Noen av hans offiserer drepte ham i Eger (det nåværende Cheb).

Wallenstein var en fremragende feltherre og en ypperlig administrator. Han skal ha hatt et mørkt, innesluttet sinn, og dette sammen med hans astrologiske spekulasjoner gjorde ham til en fascinerende skikkelse både for historikere og diktere, blant andre Friedrich Schiller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (8)

skrev Jan Peter Pospisil

Mer presist var Albrecht Vaclav Eusebius z Valdstejna sønn av Vilema z Valdstejna og Markety Smiricke, to tsjekkiske adelsfamilier og hussittiske protestanter.

svarte Torolf Rein

Albrecht von Wallenstein er godt beskrevet i artikkelen, og det er vel dette navnet han er kjent under. Noen utdyping av slektsforholdene burde være unødvendig.MvhTorolf Rein

svarte Jan Peter Pospisil

Hvorfor kan ikke et leksikon også bruke hans rette navn og nasjonalitet?

svarte Torolf Rein

Artikkelen viser til at von Wallenstein kom fra Bøhmen som er en del av Tjekkia. Hans nasjonalitet er derfor klarlagt. Rett navn på personer er selvfølgelig viktig i et leksikon, men historiske personer med adelige titler tar gjern navn som vedkommende blir best kjent under. Slektskapsforhold mener jeg er overflødig uten i helt spesielle tilfeller.MvhTorolf Rein

skrev Jan Peter Pospisil

Jeg er glad for den presiseringen, men jeg er redd ikke alle vil tenke på en tsjekker når det står "tysk feltherre fra Bøhmen".Mange hilsner

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg