Sudetlandet

Artikkelstart

Sudetlandet var en tysk riksdel i perioden 1938–1945, som omfattet vestre og nordre Böhmen og nordre Mähren i dagens Tsjekkia.

Faktaboks

Uttale
sudˈetlandet
Også kjent som
tysk Reichsgau Sudetenland

Sudetlandet ble opprettet etter Münchenavtalen i 1938, og hadde et areal på 22 586 kvadratkilometer med om lag 2,9 millioner innbyggere. Innbyggerne var i hovedsak sudettyskere, som ble fordrevet i perioden 1945–1947 i tråd med Beneš-dekretene og den internasjonale Potsdamavtalen. Hovedstaden var Reichenberg (Liberec).

I 1942 og 1943 erklærte de allierte Münchenavtalen og opprettelsen av Sudetlandet for ugyldig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Jan Peter Pospisil

I august 1942 tilbakekalte den brittiske regjeringen Munchenavtalen (da det såkalte Sudetenland ble skapt, og kastet for Hitlers føtter) og erklærte den for ugyldig fra første stund.I september 1942 tilbakekalte den provisoriske franske regjering under Charles de Gaulle Munchenavtalen og erklærte den for ugyldig fra første stund.Det hører vel også med til historien.Mange hilsner

skrev Jan Peter Pospisil

Utfra Beneš-dekretenes ordlyd (egentlig President-dekretene), omtaler den ikke utvisningen. Det gjør derimot den allierte avtalen fra Potsdam, 1945. Blir det ikke mer korrekt å henvise til den internasjonale avtalen som godkjente utvisningen?

svarte Ida Scott

Hei! Jeg beklager at du ikke har fått svar på spørsmålet ditt før nå. Dersom du har noen forslag til forbedringer av artikkelen kan du legge inn et endringsforslag. Vennlig hilsen Ida Scott redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg