Sudetlandet

Den administrative inndelingen av Sudetlandet i 1944

Artikkelstart

Sudetlandet var en tysk riksdel i perioden 1938–1945, som omfattet vestre og nordre Böhmen og nordre Mähren i dagens Tsjekkia. Den tyske riksdelen hadde et areal på 22 586 kvadratkilometer med om lag 2,9 millioner innbyggere.

Faktaboks

Uttale
sudˈetlandet
Også kjent som

Sudetenland, Sudeterland, Sudettyskland, slovakisk og tsjekkisk Sudety, tysk Reichsgau Sudetenland

Da Sudetlandet ble opprettet som tysk riksdel etter Münchenavtalen i 1938, var dette området en del av Tsjekkoslovakia. Innbyggerne var i hovedsak sudettyskere. Mange av dem støttet det sudettyske partiet under Konrad Henlein som siden 1933 hadde agitert for å innlemme Sudetlandet i Tyskland. Hovedstaden var Reichenberg (Liberec).

I 1942 og 1943, under andre verdenskrig, erklærte de allierte Münchenavtalen og opprettelsen av Sudetlandet for ugyldig.

I perioden 1945–1947, etter krigen, ble sudettyskerne fordrevet i tråd med Beneš-dekretene og den internasjonale Potsdamavtalen. Innbyggere fra hele Tsjekkoslovakia rykket inn i de forlatte eiendommene i Sudetlandet.

Den ofte brutale fordrivelsen av sudettyskerne har vært en betent tema i tysk-tsjekkiske (tysk-tsjekkoslovakiske) relasjoner. I 1992 inngikk Tsjekkoslovakia og Tyskland en samarbeidsavtale, fornyet med en samarbeidsavtale mellom Tsjekkia og Tyskland i 1997. I avtalen påtar den tyske siden seg ansvar for fortidens hendelser og den tsjekkiske siden beklager hendelsene under fordrivelsen av sudettyskerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Jan Peter Pospisil

I august 1942 tilbakekalte den brittiske regjeringen Munchenavtalen (da det såkalte Sudetenland ble skapt, og kastet for Hitlers føtter) og erklærte den for ugyldig fra første stund.I september 1942 tilbakekalte den provisoriske franske regjering under Charles de Gaulle Munchenavtalen og erklærte den for ugyldig fra første stund.Det hører vel også med til historien.Mange hilsner

skrev Jan Peter Pospisil

Utfra Beneš-dekretenes ordlyd (egentlig President-dekretene), omtaler den ikke utvisningen. Det gjør derimot den allierte avtalen fra Potsdam, 1945. Blir det ikke mer korrekt å henvise til den internasjonale avtalen som godkjente utvisningen?

svarte Ida Scott

Hei! Jeg beklager at du ikke har fått svar på spørsmålet ditt før nå. Dersom du har noen forslag til forbedringer av artikkelen kan du legge inn et endringsforslag. Vennlig hilsen Ida Scott redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg