Fra kampene om Dien Bien Phu, den franske fjellfestningen i det nordlige Vietnam, anlagt 1953 for å avskjære Vietminh-styrkenes forsyningslinjer gjennom Laos. I mars 1954 omringet nordvietnamesiske tropper under general Vo Nguyen Giap festningen og angrep med tungt artilleri, inntil de franske styrkene etter store tap kapitulerte 7. mai 1954. Etter full militær kapitulasjon hadde det franske koloniveldet i Indokina opphørt å eksistere.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Dien Bien Phu
De vietnamesiske Viet Minh-styrkene slo franskmennene i slaget ved Dien Bien Phu 7. mai 1954. Bildet viser de seirende styrkene med det vietnamesiske flagget.
Av /AKG-images/NTB.

Dien Bien Phu var en fjellfestning i det nordlige Vietnam, anlagt av franskmennene i 1953 under den første indokinesiske krig som varte fra 1946 til 1954. Den var det viktigste støttepunkt i nord, blant annet med sikte på å avskjære Viet Minh-styrkenes forsyningslinjer gjennom Laos.

Faktaboks

Uttale
diˈen biˈen phu

Basen ble imidlertid raskt omringet av nordvietnamesiske styrker under Vo Nguyen Giap som satte inn ca. 40 000 mann og tungt artilleri. Dien Bien Phu ble forsvart av 14 000 mann, for det meste fremmedlegionærer. Omtrent samtidig med at forhandlinger ble innledet i Genève i mars 1954 om en avvikling av krigen (se Genèveavtalen 1954), angrep Viet Minh festningen med stor kraft for å skape en gunstig forhandlingsposisjon. De franske styrkenes kapitulasjon 7. mai betydde slutten for det franske koloniveldet i Indokina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg