Kambodsja har en estimert befolkning på 15 408 000 innbyggere (Verdensbanken 2014). Sammenliknet med nabolandene Vietnam og Thailand er befolkningen ikke spesielt stor. Befolkningstettheten er 87 per km2. Høyest er tettheten på det sentrale slettelandet ved Mekong, men er likevel vesentlig lavere her enn på tilsvarende elvesletter i Vietnam og Thailand. Vekstraten er beregnet til 2 % per år. Forventet levealder ved fødsel er for kvinner 75 år og for menn 69 år. 

Borgerkrigen og forholdene under Røde Khmer har ført til spesielle særpreg i befolkningen. En fødselseksplosjon som startet etter Røde Khmers fall 1979 har ført til at befolkningen er svært ung. 31 % av befolkningen er under 14 år. I gjennomsnitt har hver husholdning 4,7 medlemmer. Over halvparten av befolkningen har ikke adgang til rent drikkevann og analfabetismen er beregnet til 1/4.

Ifølge myndighetene består befolkningen av rundt 90 % etniske khmerer, noe som gjør Kambodsja til det mest homogene landet i Sørøst-Asia. Khmerene har befolket Kambodsja siden førhistorisk tid (siden før 100-tallet evt.). Deres kultur er påvirket av samkvem og kontakt med andre kulturer, først og fremst indisk kultur og religion via sivilisasjonene i India og på Java, senere også med thailendere (900–1400-tallet), vietnamesere (fra tidlig på 1600-tallet) og kinesere (siden 1700-tallet). Minoritetsgruppene omfatter ca. 5 % vietnamesere, ca. 5 % kinesere og et mindre antall cham-muslimer og andre stammefolk.

Under Røde Khmer ble hele bybefolkningen tvunget ut på landsbygda. En reurbanisering startet i 1980-årene. Ved folketellingen 1998 bodde kun 16 % i byer, 21 % i 2014 (Verdensbanken). Eneste større by er Phnom Penh som har vokst fra ca 1 million i 1998 til 15,67 millioner i 2015 (World Population Review).

Khmer-folket er tradisjonelt buddhister (theravada), og om lag 95 % regnes å tilhøre denne religionen, som har spilt en dominerende rolle i folkets kulturelle liv. Kambodsja har for øvrig minoriteter av sunni-muslimer og kristne. Under Røde Khmer-regimet ble de religiøse institusjoner opphevet. Etter regimets fall er det igjen religionsfrihet i landet.

Det offisielle språket er khmer, som er morsmål for 90 % av befolkningen. Khmer skrives med et alfabet som er utviklet fra den indiske brahmiskriften. Videre snakkes vietnamesisk og kinesisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.