Genève-konferansen
Konferansen der Genève-avtalen ble inngått. I forgrunnen, med ryggen til, sitter den nordvietnamesiske delegasjonen. Foto fra 21. juli 1954, dagen avtalen ble skrevet under.
Viet Minh
Viet Minh-soldater feirer i Hanoi at franskmennene trekker seg ut av Vietnam i henhold til Genève-avtalen. Foto tatt 9. oktober 1954.
Av /NTB Scanpix.

Genève-avtalen av 1954 var en avtale om Indokina som ble fremforhandlet og undertegnet på en stormaktskonferanse i Genève 21. juli 1954. Indokina var de tidligere franske koloniene i Sørøst-Asia. Konferansen gjorde slutt på Den første indokinesiske krig (1946–1954), som Frankrike hadde kjempet mot den vietnamesiske motstandsbevegelsen Viet Minh. Videre anerkjente konferansen Kambodsja og Laos som nye, uavhengige stater og avtalte en våpenhvile mellom Frankrike og Den demokratiske republikken Vietnam (DRV, Nord-Vietnam). Våpenhvilen innebar en midlertidig deling av Vietnam ved den 17. breddegraden, og Frankrike skulle trekke seg ut fra Nord-Vietnam, DRV fra Sør-Vietnam.

Faktaboks

Uttale
ʒənˈɛv-

Deltakere

De deltakende stormaktene var Frankrike, Storbritannia, Sovjetunionen og Folkerepublikken Kina. Folkerepublikken fikk her sin debut i internasjonalt diplomati, noe amerikanerne mislikte fordi de anså Republikken Kina i Taiwan, under Chiang Kai-shek, som Kinas rettmessige representant. Derfor deltok USA bare som observatør i Genève. Fra Indokina deltok delegasjoner fra Den demokratiske republikken Vietnam, DRV (Nord-Vietnam), Staten Vietnam (Sør-Vietnam), samt de to kongedømmene Laos og Kambodsja.

Avtalen

Først hadde det vært meningen at konferansen skulle forhandle om en fredsavtale for Korea (se Koreakrigen), der det var inngått en avtale om våpenstillstand i juli 1953, men det ble fort klart at det ikke fantes grunnlag for å oppnå enighet mellom USA, Kina og Sovjetunionen om Korea. Utsiktene var bedre når det gjaldt Indokina, der Frankrike kort før konferansen led et ydmykende militært nederlag ved Dien Bien Phu. Fransk opinion var krigstrøtt og krevde en slutt på krigføringen i det fjerntliggende Indokina. Under konferansen fikk Frankrike en ny regjering under Pierre Mendes-France, som lenge hadde ønsket å gjøre slutt på den kostbare kolonikrigen.

Konferansen anerkjente Kambodsja og Laos som nye, uavhengige stater og avtalte en våpenhvile mellom Frankrike og DRV som innebar en midlertidig deling av Vietnam ved 17. breddegrad. Frankrike skulle trekke seg ut fra nord, og DRV fra sør.

Under Genève-konferansen ble det også enighet om at det skulle holdes alminnelige valg i hele Vietnam før juli 1956 med sikte på nasjonal gjenforening. Dog ble dette bare slått fast i en slutterklæring, ikke i noen undertegnet avtale.

Følger

For Nord-Vietnam, og for Sør-Vietnam som hadde kjempet med den nasjonale frigjøringsfronten Vietminh mot Frankrike og den fransk-støttede Staten Vietnam, var det avgjørende at Genève-konferansen ble enig om at det skulle holdes alminnelige valg med sikte på nasjonal gjenforening. I 1956 skulle det vise seg, da den antikommunistiske nasjonalistlederen Ngo Dinh Diem hadde gjort seg til president i den nye Republikken Vietnam og utvist alle franske rådgivere, at han slett ikke var villig til å holde noe alminnelige valg. Isteden ga han seg til å undertrykke all politisk opposisjon.

I 1957 gjenopptok derfor kommunistene i sør sin væpnede kamp, denne gang mot Diems USA-støttede republikk. Dermed var Vietnamkrigen i gang, også kalt Den andre indokinesiske krig (1957–1975).

Under Den tredje indokinesiske krig (1978–1989) mellom Kina og Vietnam kom det for øvrig til ordkrig mellom de to asiatiske kommuniststatene om Genève-avtalen. Vietnameserne beskyldte kineserne for å ha pådyttet dem en ufordelaktig avtale på et tidspunkt da de hadde frigjort store deler av Vietnam, også i sør. Vietnameserne var bitre over at kineserne hadde tvunget dem til å godta en deling av Vietnam så langt nord som 17. breddegrad. Senere forskning har imidlertid vist at Nord-Vietnams kommunistledere også var innstilt på kompromiss under Genève-konferansen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Cable, James (1986). The Geneva Conference of 1954 on Indochina. Macmillan
  • Joyaux, François (1979). La Chine et le règlement du premier conflit d'Indochine: Genève 1954. Publications de la Sorbonne
  • Waite, James (2012). The End of the First Indochina War: A Global History. Routledge

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg