Imre Kertész

Faktaboks

Imre Kertész

ungarsk Kertész Imre

Født
9. november 1929, Budapest, Ungarn
Død
31. mars 2016, Budapest, Ungarn

Imre Kertész

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Imre Kertész var en ungarsk jødisk forfatter. Under andre verdenskrig satt han i konsentrasjonsleirene Auschwitz og Buchenwald i 1944–1945. Erfaringene fra denne tiden danner bakgrunnen for hans senere forfatterskap. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 2002.

Han debuterte i 1975 med romanen Sorstalanság (Uten skjebne), som er første bind i en trilogi med nazismens folkemord som tema og bakgrunn. Neste bind, A kudarc (Fiasko), kom i 1988. I trilogiens siste bind, Kaddis a meg nem született gyermekért (Kaddisj for et ikke født barn) (1990), ber hovedpersonen sin kaddisj, en bønn som jødene ber for sine døde, for det barnet han vegrer seg for å sette til verden, en verden som har tillatt eksistensen av Auschwitz.

Andre bøker som er kommet i norsk oversettelse er Felszámolás (Likvidasjon) (2003) og K. dosszié (K. Mappe) (2006). Kertész har også skrevet essayer og oversatt tyskspråklige forfattere som Friedrich Nietzsche, Hugo von Hofmannsthal, Arthur Schnitzler, Sigmund Freud, Ludwig Wittgenstein og Elias Canetti.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Martin Paulsen

Hei, denne artikkelen dukker ikke opp når jeg søker på Kertesz i søkefeltet, i motsetning til Andre Kertesz. Begge navn staves Kertész, men det er absolutt en fordel om søkemotoren også plukker opp søk uten diakritika.

svarte Stig Arild Pettersen

Takk for innspillet! Vi har nå lagt etternavn uten diakritiske tegn inn som nøkkelord på begge biografier. Mvh, redaktør Stig Arild.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg