Humash, vanlig jødisk betegnelse på en trykket utgave av Toraen (De fem Mosebøkene). Betegnelsen er avledet av det hebraiske tallet fem, hamesh. Den fulle tittelen er Hamesh Humshei Tora (Fem femtedeler av Toraen). De samme tekstene, skrevet for hånd på pergament (toraruller), kalles en sefer Tora (Tora-bok). Humash var opprinnelig betegnelsen på hver enkelt del av de fem Mosebøkene, men brukes i dag også som betegnelse for hele utgaver av Toraen i bokform. En Humash brukes av menigheten i forbindelse med gudstjenestene i synagogen, i skolen, til høyere religiøse studier og i hjemmet.

Det finnes i dag mange ulike utgaver av Humash. En vanlig form omfatter hele den hebraiske vokaliserte teksten og er delt opp i 54 deler, slik de leses under de ukentlige gudstjenestene. I tillegg er den utstyrt med tegn som skal vise hvordan teksten skal resiteres. De fleste utgavene inkluderer også de tilhørende haftara-tekstene. Disse består av utdrag fra Neviim (Profetene), som i jødisk tradisjon også omfatter Josva, Dommernes bok, Samuelsbøkene og Kongebøkene. Ofte har en Humash også oversettelse til et moderne språk på motsatt side. Det finnes også utgaver som omfatter både den ikke-vokaliserte originalteksten og en vokalisert form ved siden av. 

Enkelte utgaver har også rabbinske kommentarer (Rashi) i margene og gjerne også oversettelse til arameisk (Targum). Andre inkluderer også Festrullene, som omfatter HøysangenRuts bokKlagesangeneForkynneren og Esters bok.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.