Masoreter, betegnelsen på rabbinerne som utarbeidet et system for å bevare den hebraiske bibelteksten, både dens skriftlige form og uttalen av de enkelte ord. Den tidligere teksten besto etter alt å dømme av en fortløpende konsonanttekst, uten oppdeling i ord eller avsnitt. De forskjellige håndskrevne eksemplarene kunne også avvike noe fra hverandre. Alt dette åpnet for forskjellige lesemåter og tolkninger.

Den hebraiske bibelen, Tanakh, er jødedommens grunnleggende hellige tekstsamling. Mosebøkene (Toraen) er i følge tradisjonen et resultat av en direkte guddommelig åpenbaring og danner grunnlaget for den jødiske religiøse loven, halakha. Rabbinerne fryktet derfor at endringer og uklarheter kunne få uoverskuelige konsekvenser for jødisk tro, lov og praksis. De så etter hvert behovet for å utarbeide en allment godkjent, standard hebraisk tekst.

For å fastsette og lette uttalen og forståelsen, laget masoretene et system for vokalisering, samt spesielle tegn for å markere rytmen og melodien i resitasjonen. Der det ikke var overensstemmelse mellom den skrevne teksten (ketiv) og den fastlagte uttalen (kere/qeri), eller der det hersket uenighet (sevirin), ble dette markert i margen. De korte kommentarene ble plassert i margene (masora ketana), mens de mer utfyllende tekstkommentarene (masora gedola) fikk plass over og under selve hovedteksten. De lengste kommentarene ble samlet sist i Tanakh. 

Det enorme arbeidet med å fastlegge hvordan den omfangsrike konsonantteksten skulle skrives, leses og forstås foregikk over flere hundre år, både ved akademiene i Babylonia og i Tiberias ved Genesaretsjøen, der fem generasjoner av familien Ben Asher gjorde en stor innsats på 800- og 900-tallet. Blant flere forskjellige systemer for vokalisering av konsonantteksten, var det deres system som skulle få gjennomslag. Den endelige versjonen av den hebraiske bibelteksten ble fastlagt av Aaron ben Moshe ben Asher (første halvdel av 900-tallet), og senere godkjent av Moses Maimonides (1135–1204). Trykte utgaver av Tanakh bygger fremdeles på denne versjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.