Faktaboks

Horace Engdahl
Født
30. desember 1948, Karlskrona, Sverige
Horace Engdahl
Horace Engdahl på Grand Hotel i Stockholm, i forbindelse med utdelingen av Nobelprisen i litteratur, 2008.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Horace Engdahl er en svensk essayist, oversetter og litteraturkritiker. Gjennom 1980- og 1990-årene var han en toneangivende kritiker i svenske aviser, og han har siden 1997 vært medlem av Svenska Akademien.

Forfatterskap

Som medredaktør i tidsskriftet Kris var han fra midten av 1970-årene med på å introdusere moderne tekstteori til et svensk og nordisk publikum (Roland Barthes, Jacques Derrida og Paul de Man, senere også av Maurice Blanchot). Doktoravhandlingen Den romantiska texten (1986) nyfortolket den romantiske periodens litteratur.

Til Engdahls øvrige utgivelser hører blant annet Om uppmärksamheten (1988), Beröringens ABC. Et essä om rösten i litteraturen (1994) og Meteorer (1999). Han har også oversatt en rekke sentrale europeiske verk, blant annet av Heinrich von Kleist og Gotthold Ephraim Lessing.

Liv

Han var fast sekretær («ständige sekreterare») i Svenska Akademien mellom 1999 og 2009. Inntil 2014 var han gift med litteraturforskeren Ebba Witt-Brattström, og de har tre barn sammen. Skilsmissen er skildret i temperamentsfulle bøker fra begges side. Sammen med serietegneren Liv Strömquist reiste han rundt i Europa i SVT-serien «Liv og Horace i Europa» – en serie som også ble også sendt på NRK.

Skandalen i Svenska Akademien i 2018

Flere medlemmer av Svenska Akademien krevde hans avgang etter skandalen i 2018, som endte med at dette årets Nobelpris i litteratur ble utsatt ett år. Konflikten handlet om forskjellige oppfatninger av hvordan akademiet skulle håndtere anklagene om de tette båndene mellom akademiet og kulturscenen Forum, etter at lederen for Forum, Jean-Claude Arnault, ble anklaget (og senere dømt) for seksuelle overgrep i forbindelse med arbeidet ved kulturscenen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg