Paul de Man

Faktaboks

Paul de Man
Født
6. desember 1919
Død
21. desember 1983

Artikkelstart

Paul de Man var en belgisk-amerikansk litteraturforsker. Han var en sentral skikkelse i moderne tekstteoretisk forskning og regnes blant grunnleggerne av den retningen som kalles dekonstruksjonismen.

Forskerkarriere

De Man underviste ved Cornell-universitetet i 1960–1966, Johns Hopkins-universitetet i 1967–1970 og Yale i 1970–1983. Han bidro blant annet til at også amerikansk litteraturforskning mottok sterke impulser fra den nyeste tysk- og franskspråklige filosofien.

Særlig ble hans virksomhet på Yale betydningfull. Her ble han grunnleggeren av en «dekonstruksjonistisk skole» som fikk innflytelse på litteraturforskningen ved universiteter over hele USA. Blant hans hovedverker kan nevnes Blindness and Insight (1971), studier i litteraturvitenskapens retorikk, og Allegories of Reading (1979), om billedspråk i litteraturen.

De Man og nazismen

De Man skrev i 1940–1942 for belgiske aviser som samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten. Blant disse bidragene var også en artikkel som var åpenlyst antisemittisk og en del artikler som kan tolkes som støtte til den tyske okkupasjonen av Belgia.

Etter sin død har han vært meget omdiskutert, og enkelte av hans motstandere har ment å se en forbindelse mellom hans politiske standpunkter i ungdommen og de prinsippene for tekstteori som han utviklet senere. Mange mener likevel at det er umulig å påvise slike forbindelser, og understreker at hans innflytelse på moderne litteraturvitenskap har vært av vesentlig betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg