Roland Barthes

Faktaboks

Roland Barthes

Født Roland Gérard Barthes

født:
12. november 1915, Cherbourg-Octeville, Frankrike
død:
26. mars 1980, Paris, Frankrike

Roland Barthes

Av /NTB Scanpix ※.

Roland Barthes var en fransk litteraturforsker og essayist. Han hadde ingen tradisjonell universitetskarriere, men fikk mot slutten av sitt liv en professorstilling ved Collège de France.

Forfatterskapet hans forteller om stor evne til intellektuell fornyelse. Han var opptatt av eksistensialistisk og marxistisk filosofi, psykoanalyse, sosialantropologi og lingvistikk. Barthes er særlig kjent for sine analyser av hvordan språket uttrykker psykologiske og samfunnsmessige strukturer. Forfatteren møter trykket fra det etablerte språket, men gjør opprør og skaper sitt eget språk.

Barthes beskrev også fenomener som moter, forbruksvarer, idrett og så videre som «språktegn», som uttrykker samfunnets «myter» og ubevisste grunnforestillinger. På en måte som var uvanlig for sin tid understreket han den glede arbeidet med språket gir og den plass begjæret har i skaperprosessen. Hans personlige refleksjoner om liv og død, kjærlighet og moral kom også stadig tydeligere til uttrykk.

Barthes ble kritisert for sin bruk av språkvitenskapelige begreper i litteratur- og samfunnsforskningen, og ble angrepet både av tradisjonelle litteraturforskere og av forfattere på ytterste venstre fløy. Men hans skrifter var en viktig inspirasjonskilde for avantgardeforfatterne og for yngre litteratur- og samfunnsforskere både i Europa og USA. Han bidro sterkt til å forme begreper som intertekstualitet og semiologi.

Mytologier

Mytologier er et hovedverk fra 1957. Boken inneholder over femti små essayer der Barthes analyserer dannelsen av en rekke (franske) hverdagsmyter, slik de kommer til uttrykk i offentligheten og kulturen.

Med myter mener Barthes kollektive forestillinger om kulturelle fenomener (for eksempel litteratur, pressefotografi, reklame, mote, Tour de France), som gjennom manipulering med tegn i den pågjeldende kulturen fremstår som naturlige fenomener. Hver myte utgjør et system av tegn som kan analyseres ved hjelp av semiologisk metode.

Boken ble grunnleggende for 1970-årenes ideologikritikk. Norsk oversettelse forelå i 1975.

Andre utgivelser

Av hans verker kan nevnes Le Degré zéro de l'écriture (1953, norsk oversettelse Litteraturens nullpunkt, 1970), Sur Racine (1963), Sade, Fourier, Loyola (1972), Le Plaisir du texte (1973) og Fragments d'un discours amoureux (1977). Hans siste bok, La Chambre claire (1980), handlet om fotografiet og viste at han ble stadig mer opptatt av spørsmål omkring subjektiviteten. Roland Barthes par Roland Barthes (1975) er en uhøytidelig selvbiografi som bevisst bryter med konvensjonene for sjangeren.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Calvet, Louis-Jean: Roland Barthes : en biografi, 1994 (Moderna franska tänkare, 18), isbn 91-7139-056-1, Finn boken
  • Gundersen, Karin: Roland Barthes : etapper i fransk avantgardeteori 1950–1980, 1989, isbn 82-00-18469-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg