Osaka

Osakas nye hovedflyplass Kansai, som åpnet i 1994, er bygd på en kunstig øy i Osakabukta. Arkitekt: Renzo Piano. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Osaka (flyplass) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Osaka, by i Japan ved Osakabukta på sørkysten av Honshu. Det nest største storbyområdet i Japan med 20 238 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Osaka er sentrum for et bredt belte av industribyer, Hanshin, som innbefatter bl.a. Kobe, Nishinomiya, Amagasaki, Sakai og Kishiwada. Landets nest viktigste industriregion med ca. 1/5 av industriproduksjonen.

Faktaboks

Uttale
osˈaka

Osaka har store havneanlegg og er et viktig bank- og handelssentrum. Samferdselsknutepunkt. Stor produksjon av jern- og stålvarer, datautstyr og annet elektronisk utstyr, legemidler, tekstiler m.m. Byen har en rekke universiteter, høyskoler og mange teatre. Mektig slott, bygd 1583 av Hideyoshi, mange buddhist- og shintotempler. Flere lufthavner; ny hovedflyplass fra 1994 i Osakabukta, sør for Osaka; verdens første internasjonale offshore flyplass.

Osaka var handelsby allerede på 600–700-tallet, og var i middelalderen kjent under navnet Naniwa. En tredel av byen brant 1909, og andre verdenskrig brakte nye store ødeleggelser. Osaka ligger delvis på et elvedelta og er gjennomskåret av kanaler og elveløp mellom rekker av kvartaler. Verdensutstilling (Expo) 1970.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg