Faktaboks

Osaka
Uttale
o:sˈaka
Osaka (flyplass)

Osakas nye hovedflyplass Kansai, som åpnet i 1994, er bygd på en kunstig øy i Osakabukta. Arkitekt: Renzo Piano. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Osaka er en by i Japan ved Osakabukta på sørkysten av Honshu. Byen har 2 725 006 innbyggere (2018). Storbyområdet er det nest største i Japan med 20 238 000 innbyggere (2015).

Osaka er sentrum for et bredt belte av industribyer, Hanshin, som innbefatter blant annet Kobe, Nishinomiya, Amagasaki, Sakai og Kishiwada. Dette er landets nest viktigste industriregion med cirka en femtedel av industriproduksjonen.

Osaka har store havneanlegg og er et viktig bank- og handelssentrum og samferdselsknutepunkt. Det foregår stor produksjon av jern- og stålvarer, datautstyr og annet elektronisk utstyr, legemidler, tekstiler med mer. Byen har en rekke universiteter, høyskoler og mange teatre. Et mektig slott, bygd i 1583 av Hideyoshi, og mange buddhist- og shintotempler ligger også her.

Byen har flere lufthavner. En ny hovedflyplass fra 1994 i Osakabukta, sør for Osaka, er verdens første internasjonale offshore flyplass.

Historikk

Osaka var handelsby allerede på 600–700-tallet, og var i middelalderen kjent under navnet Naniwa. En tredel av byen brant i 1909, og andre verdenskrig brakte nye store ødeleggelser. Osaka ligger delvis på et elvedelta og er gjennomskåret av kanaler og elveløp mellom rekker av kvartaler.

I 1970 holdt Osaka verdensutstilling (Expo).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg