Okonomiyaki er en japansk matrett som ligner på pannekake tilberedt på en teppan, en varm jernplate. Okonomiyaki kan beskrives som en blanding av omelett, pizza og pannekake, men har ikke en utpreget søt smak som man vanligvis vil assosiere med en pannekake. Ordet okonomiyaki er satt sammen av ordet okonomi, som betyr 'det du liker', og yaki, som betyr 'grillet'.

Okonomiyaki er opprinnelig fra kansai-regionen i Japan, men har blitt en populær matrett i hele Japan. Det finnes flere forskjellige typer. De to mest kjente typene er fra Osaka og Hiroshima. Okonomiyaki fra Osaka er laget av en røre som blant annet består av mel, nagaimo (yam), vann og dashi. Dette blir blandet med egg og strimlet kål, og vanligvis også svinekjøtt og vårløk. Man kan også tilsette andre typer fyll, som sjømat, grønnsaker, mochi, kichi og ost. Okonomiyaki blir vanligvis toppet med majones og otafuku, en søtlig saus som kan minne om worcestersaus. I visse regioner er det også vanlig å stø bonito-flak, en spesiell type tørkede fiskeflak, på toppen av okonomiyaki-kaken. Okonomiyaki fra Hiroshima inneholder, i tillegg til ingrediensene over, også japanske nudler.

I tillegg til de to mest kjente typene okonomiyaki finnes det også en variant som er spesielt populær i Tokyo-området, kalt monjayaki. Monjayaki kan inneholde en god del av de samme ingrediensene som okonomiyaki, men alle ingrediensene blir finhakket og blandet sammen til en jevn masse på teppan-grillen. Okonomiyaki i Kanto-regionen i Japan pleier å være mindre i størrelse enn den man lager i Kansai-regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg