okonomiyaki

Okonomiyaki (お好み焼き, おこのみやき) er en japansk pannekakeliknende matrett tilberedt på en teppan, en varm jernplate. Okonomiyaki kan bli beskrevet som en blanding av omelett, pizza og pannekake, men har ikke en utpreget søt smak som man vanligvis vil assosiere med en pannekake. Ordet okonomiyaki er satt sammen av ordet “okonomi” som betyr “det du liker” og “yaki” som betyr grillet.

Okonomiyaki er opprinnelig fra kansai-regionen i Japan, men har blitt en populær matrett i hele Japan. Det finnes flere forskjellige typer okonomiyaki. De to mest kjente typene okonomiyaki er fra Osaka og Hiroshima. Okonomiyaki fra Osaka er laget av en røre som blant annet består av mel, nagaimo (yam), vann og dashi. Dette blir blandet med egg og strimlet kål, og vanligvis også svinekjøtt og vårløk. Man kan også tilsette andre toppinger som sjømat, grønnsaker, mochi, kichi og ost. Okonomiyaki blir vanligvis toppet med majones og otafuku, en søtlig saus som kan minne om worchestersaus. I visse regioner er det også vanlig å stø bonito-flak, en spesiell type tørkede fiskeflak, på toppen av okonomiyaki-kaken. Okonomiyaki fra Hiroshima inneholder i tillegg til ingrediensene over også japanske nudler.

I tillegg til de to mest kjente typene okonomiyaki, finnes det også en avart av okonomiyaki som er spesielt populært i Tokyo-området, kalt monjayaki. Monjayaki kan inneholde en god del av de samme ingrediensene som okonomiyaki, men alle ingrediensene blir finhakket og blandet sammen til en jevn masse på teppan-grillen. Okonomiyaki i Kanto-regionen i Japan pleier å være mindre i størrelse enn Okonomiyaki i Kansai-regionen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg