Hifikepunye Lucas Pohamba

Faktaboks

Hifikepunye Lucas Pohamba
Født
18. august 1935, Okanghudhi-Pohamba

Hifikepunye Lucas Pohamba var Namibias president fra 2005 til 2015. Her er en fotografert under et besøk hos den amerikanske presidenten Barack Obama i 2014.

Artikkelstart

Hifikepunye Lucas Pohamba er en namibisk frigjøringsleder og politiker. Han var Namibias andre president, i perioden 2005 til 2015.

Tidlige år

Pohamba ble født i Okanghudi i daværende Ovamboland i Sørvest-Afrika i 1935, og vokste opp i Ovamboland. Etter grunnskoleutdanning arbeidet han i kobbergruvene ved Tsumeb. Han ble etter hvert aktiv i Ovamboland Peoples Organization (OPO), en forløpet til South West Peoples Organization (SWAPO), som han var med å grunnlegge i 1960. For sitt politiske virke bla han arrestert og offentlig pisket i 1961.

Etter avstraffelsen flyktet Pohamba til daværende Tanganyika (senere Tanzania), året etter ble han arrestert på ny, denne gangen i Sør-Rhodesia, i dag Zimbabwe. Senere fikk SWAPO endelig en trygg havn, da Nord-Rhodesia ble selvstendig som Zambia i 1964. Pohambo flyttet til hovedstaden Lusaka for å sette opp et kontor for SWAPO. I løpet av 1960-tallet hadde Pohambo også et opphold i Algerie, og et i Tanzania, der han ledet SWAPOs kontor i Dar-es-salaam.

Ved inngangen til 1980-tallet ble Pohambo sendt til Sovjetunionen for politisk skolering og i 1982 ble han utstasjonert i Luanda i Angola. Angola var en viktig base for SWAPO, og hovedkvarteret til bevegelsens militære gren, Plan. Både Plan og den sørafrikanske geriljaen Umkhonto we Sizwe var involvert i krigen i Angola, og mot sørafrikanske tropper i Sørvest-Afrika. Pohambo ledet SWAPOs kontor i Angola fram til fredsavtalen om Namibias selvstendighet i 1989.

Politikeren

I det selvstendige Namibia ble Pohambo minister i flere av president Sam Nujomas regjeringer. En stund var han innenriksminister, og senere ministrer for landområder, og dermed ansvarlig for Namibias landreform. Det var en viktig reform for majoritetsbefolkningen som hadde opplevd at et lite hvitt mindretall hadde fått kontroll med jorda da landet var en tysk koloni, og senere et territorium kontrollert av Sør-Afrika. Pohambo forsøkte å få til en frivillig omfordeling av jord, ved å skattlegge ubrukt land. Landreformen gikk sakte men Pohambo var forsiktig med å frata de store jordeierne land, for å ikke antagonisere det hvite mindretallet i landet.

I 1997 ble Pohambo valgt til generalsekretær for SWAPO, og i 2002 ble han også visepresident i Namibia. i 2005 overtok han presidentvervet etter Sam Nujoma, to år senere ble han også president for SWAPO. Pohamba fikk rundt 75 prosent av stemmene både ved presidentvalget i 2004 og i 2009. I 2015 ble Pohambo etterfulgt av Hage Geingob, som fra da har hatt toppjobben både i Namibia og i SWAPO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg