SWAPO, motstandsbevegelse og senere politisk parti i Namibia, stiftet i 1958 som Ovamboland People's Organisation (OPO), tok sitt nåværende navn i 1960. SWAPO ble dannet for å frigjøre det daværende Sørvest-Afrika fra Sør-Afrikas okkupasjon og startet 1966 en væpnet frigjøringskrig, ledet av dens militære gren, People's Liberation Army of Namibia (PLAN). Etter Angolas selvstendighet i 1975 kunne SWAPO operere fra militære baser der, og organisasjonens hovedkvarter ble lagt til den angolanske hovedstad Luanda.

SWAPO ble av FN i 1973 anerkjent som det namibiske folkets rettmessige representant, og etablerte diplomatisk representasjon i en rekke land. SWAPO var først og fremst en nasjonal motstandsbevegelse, men fikk i 1970- og 1980-årene en sosialistisk eller sosialdemokratisk politisk profil. Bevegelsen mottok omfattende støtte fra Øst-Europa, men også fra mange vestlige land, særlig de skandinaviske. SWAPO var ikke forbudt i Namibia, og en intern gren av organisasjonen var virksom inne i Namibia også før frigjøringen i 1990. I 1978 brøt en gruppe ut og dannet partiet SWAPO-Democrats.

SWAPO har fått rent flertall ved alle de frie valgene i Namibia (1989, 1994, 1999, 2004 og 2009). Etter Namibias selvstendighet 1990 har det vært avskallinger fra SWAPO, og nye grupper har gått i opposisjon mot hva som er opplevd som et autokratisk styresett fra et parti med rent flertall i parlamentet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.