SWAPO, motstandsbevegelse og senere politisk parti i Namibia, stiftet i 1958 som Ovamboland People's Organisation (OPO), tok sitt nåværende navn i 1960. SWAPO ble dannet for å frigjøre det daværende Sørvest-Afrika fra Sør-Afrikas okkupasjon og startet 1966 en væpnet frigjøringskrig, ledet av dens militære gren, People's Liberation Army of Namibia (PLAN). Etter Angolas selvstendighet i 1975 kunne SWAPO operere fra militære baser der, og organisasjonens hovedkvarter ble lagt til den angolanske hovedstad Luanda.

SWAPO ble av FN i 1973 anerkjent som det namibiske folkets rettmessige representant, og etablerte diplomatisk representasjon i en rekke land. SWAPO var først og fremst en nasjonal motstandsbevegelse, men fikk i 1970- og 1980-årene en sosialistisk eller sosialdemokratisk politisk profil. Bevegelsen mottok omfattende støtte fra Øst-Europa, men også fra mange vestlige land, særlig de skandinaviske. SWAPO var ikke forbudt i Namibia, og en intern gren av organisasjonen var virksom inne i Namibia også før frigjøringen i 1990. I 1978 brøt en gruppe ut og dannet partiet SWAPO-Democrats.

SWAPO har fått rent flertall ved alle de frie valgene i Namibia (1989, 1994, 1999, 2004 og 2009). Etter Namibias selvstendighet 1990 har det vært avskallinger fra SWAPO, og nye grupper har gått i opposisjon mot hva som er opplevd som et autokratisk styresett fra et parti med rent flertall i parlamentet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.