SWAPO

Sam Nujoma (sittende til venstre), leder av SWAPO, representerer partiet sammen med Theo-Ben Guribab på en FN-konferanse i New York, 1977.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

SWAPO er et politisk parti i Namibia. Partiet har ledet landet siden det ble selvstendig i 1990. SWAPO var først en motstandsbevegelse stiftet i 1958 som Ovamboland People's Organisation (OPO), og tok navnet South West Africa People's Organisation (SWAPO) i 1960.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk South West Africa People's Organisation

SWAPO ledes av Hage Geingob. Siden 2015 har Geingob også vært landets president.

Tidlige år

SWAPO ble dannet i etterkant av hendelsen kjent som Windhoek-massakren i desember 1959, hvor ubevæpnede demonstranter ble skutt ned av sørafrikanske politimenn. Målet var å frigjøre det daværende Sørvest-Afrika fra Sør-Afrikas okkupasjon. Mens SWAPO var ment som en politisk front, hadde bevegelsen helt fra begynnelsen også en mer militant del.

I 1966 ble South West Africa Liberation Army (SWALA) dannet, denne fronten fikk senere navnet Peoples Liberation Army of Namibia (PLAN). Etter Angolas selvstendighet i 1975 kunne SWAPO operere fra militære baser der, og organisasjonens hovedkvarter ble lagt til den angolanske hovedstad Luanda.

Før Namibias uavhengighet

SWAPO ble i 1973 anerkjent av FN som det namibiske folkets rettmessige representant, og etablerte diplomatisk representasjon i en rekke land. SWAPO var først og fremst en nasjonal motstandsbevegelse, men fikk i 1970- og 1980-årene en sosialistisk eller sosialdemokratisk politisk profil. Bevegelsen mottok omfattende støtte fra stater i Øst-Europa, men også fra mange vestlige land, særlig de skandinaviske.

SWAPO var ikke forbudt i Sørvest-Afrika, det var derimot den væpnede grenen PLAN. I 1978 brøt en gruppe ut av bevegelsen og dannet partiet SWAPO-Democrats. Disse virket inne i Sørvest-Afrika fram til 1990.

Statsbærende parti

SWAPO har vært det statsbærende partiet i Namibia siden landet vant sin selvstendig i 1990, og har fått rent flertall ved alle de frie valgene som har blitt avholdt i 1989, 1994, 1999, 2004, 2009 og 2014. Ved valget i november 2019 fikk partiets presidentkandidat Hage Geingob litt over 56 prosent av stemmene. Det var en nedgang fra 87 prosent oppslutning under valget i 2014. Valgåret 2019 var preget av økonomisk usikkerhet og tørke, partiet ble også rammet av flere korrupsjonsskandaler i opptakten til valget.

Partiet har gjennomgått flere avskallinger, og nye grupper har gått i opposisjon mot hva som er opplevd som et autokratisk styresett fra et parti med rent flertall i parlamentet. SWAPOs partiorganisasjon er lite endret siden dagene som frigjøringsbevegelse, og ledes av en sentralkomite og et politbyrå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg