Underhuset er formelt det britiske parlaments annetkammer, men siden vedtagelsen av the Reform Act av 1832 er det i realiteten det politisk dominerende kammeret. Førstekammeret er Overhuset (House of Lords).

I 1911 ble Overhusets makt redusert til å kunne holde tilbake lovforslag vedtatt av Underhuset i to år, fra 1949 i ett år. Budsjettet mistet Overhuset all innflytelse over allerede i 1911. Etter 1997 har det vært ytterligere begrensninger i Overhusets makt. Regjeringen utgår fra og er ansvarlig overfor Underhuset; vanligvis kommer imidlertid også noen ministere fra Overhuset.

Underhuset sammensettes på grunnlag av allmenne valg i 650 enmannskretser (fra 2010). Dronningen gir etter nytt valg lederen for det største partiet i oppdrag å danne regjering (Her Majesty's Government). Regjeringens medlemmer fortsetter som medlemmer av Underhuset (eller Overhuset) og er her de fremste talspersoner for regjeringens politikk.

Regjeringsmedlemmene har sete øverst på første benkerad i den meget lille underhussalen (23 × 5 m); rett overfor dem sitter de fremste talsmenn for opposisjonen (Her Majesty's Opposition), «skyggekabinettet». Det tales fra benkene, ikke fra en talerstol, og slik at representantene henvender seg direkte til motpartene på den annen side av gulvet. Menige underhusmedlemmer omtales ofte som back-benchers (det vil si de som sitter på de bakre benkene).

Salen rommer bare vel halvparten av det totale antall medlemmer, og under viktige debatter står derfor de fleste, eller de fyller publikumsgalleriet. Normalt er fremmøtet svært lavt, og det er tilstrekkelig at 40 medlemmer er til stede for at et møte skal kunne holdes. Forhandlingene i plenum spiller en større rolle enn i de fleste andre nasjonalforsamlinger, men bruken av ikke-spesialiserte komiteer har økt noe. Underhusets forhandlinger ledes av en upartisk Speaker, unntatt når hele huset forhandler som komité.

Underhuset sitter i inntil 5 år, men kan oppløses når som helst etter initiativ av statsministeren; som regel utskrives nyvalg før hele perioden er ute. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.