Hebron-massakren 1994 var et terroranslag mot palestinske muslimer samlet til bønn i Ibrahim-moskeen (Abraham-moskeen) i Hebron på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Den skjedde 25. februar 1994 og ble utført av den jødiske ekstremisten Baruch Goldstein. 29 palestinere ble drept i angrepet. Massakren hadde en sterkt negativ påvirkning på den pågående fredsprossesen.

Angrepet og dens konsekvenser

Angrepet skjedde på morgenen, fredag 25. februar, i den islamske fastetiden Ramadan, da over 800 muslimer var samlet til bønn. Goldstein, reservist i det israelske forsvaret, gikk inn i moskeen iført sin militæruniform og med sitt Galil-gevær fra forsvaret. Stedet var bevoktet av israelske soldater, som ikke stanset Goldstein. Dette bidro til spekulasjoner om at flere deltok i angrepet.

Det offisielle tapstallet var 29 drepte og 125 sårede palestinere. Goldstein ble overmannet, og slått til døde på stedet. Undersøkelseskommisjonen (Shamgar-kommisjonen) som etter massakren ble satt ned av israelske myndigheter kom fram til at drapsmannen alene hadde planlagt og gjennomført aksjonen, men at også vaktsoldater hadde avfyrt skudd.

Massakren truet med å velte fredsprosessen i kjølvannet av Oslo-avtalen. Dette var også det antatte motivet for drapsmannen, som var aktiv i ytterliggående jødiske miljøer og organisasjoner som motsatte seg fred med palestinerne og overgivelse av områder under israelsk kontroll. Da attentatet ble utført nærmet tiden seg for oppstarten av den israelske tilbaketrekkingen fra Vestbredden, satt til mai 1994 i henhold til Oslo-avtalen.

Massakren førte til opptøyer på Vestbredden, med drepte på begge sider – og til en terroraksjon utført av Hamas i Afula, ansett som en hevnaksjon. Massakren ble fordømt både internasjonalt og i Israel, ikke minst av statsminister Yitzhak Rabin, men også av opposisjonslederen Benjamin Netanyahu. USAs president Bill Clinton kontaktet formann i Palestinske frigjøringsorganisasjon (PLO), Yasir Arafat, for å få dennes forsikring om at hendelsen ikke ville stanse fredsprosessen. I Hebron førte hendelsen til skjerpede sikkerhetsforanstaltninger, inklusive portforbud.

PLO krevde en internasjonal fordømmelse i FN, og Sikkerhetsrådet vedtok 18. mars resolusjon nr. 904 en slik. Arabiske liga la ansvaret for massakren på Israel, og krevde at FNs generalsekretær Boutros Boutros Ghali måtte sørge for beskyttelse av palestinerne, mens PLOs ledelse krevde innsetting av en FN-styrke og en større palestinsk politistyrke enn det som da lå på forhandlingsbordet. Israel gikk med på det siste, men ikke en FN-styrke. Isteden ble en internasjonal tilstedeværelse i form av observatører – Temporary International Presence in the City of Hebron (TIPH), med norsk deltakelse og ledelse – etablert.

Baruch Goldtsein

Baruch Goldstein var en amerikansk jøde, utdannet og praktiserende lege, som innvandret til Israel i 1983, og som etter endt militærtjeneste slo seg ned i den jødiske bosettingen Kiryat Arba ved Hebron. I USA hadde Goldstein vært medlem av bevegelsen Jewish Defence League, som av amerikanske myndigheter ble klassifisert som en terroristorganisasjon. I Israel sluttet han seg til det ytterliggående partiet Kach, og knyttet personlige forbindelser med dens grunnlegger Meir Kahane. Kach ble av israelske myndigheter ansett som rasistisk, og bannlyst fra parlamentet – Knesset – i 1988, og forbudt kor tid etter Hebron-massakren. Kahane ble i 1990 drept av en palestiner, og Goldsteins angrep er dels ansett som en hevnaksjon.

Kiryat Arba var den første jødiske bosettingen på Vestbredden etter den israelske okkupasjonen som følge av Seksdagerskrigen i 1967, og et samlingspunkt for en ytterliggående del av bosetterbevegelsen. Hebron var av særlig betydning for religiøse jøder fordi det er her patriarken Abraham (Ibrahim) skal være gravlagt – og hvor det over hans grav er gudshus for jøder (synagoge) så vel som for muslimer (moské) – i Patriarkens hule (Makpela). Stedet regnet blant de aller helligste både av jøder og muslimer. Blant ytterliggående bosettere ble Goldstein hyllet som en helt, og graven hans ble et valfartssted.

En annen religiøst betinget massakre ble utført i Hebron i 1929, da en palestinsk mobb angrep jøder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg