Meir Kahane, amerikansk-israelsk rabbiner og politiker, grunnlegger av Jewish Defence League og partiet Kach; medlem av den israelske nasjonalforsamlingen for Kach, 1984–88. Myrdet  i 1990.

Kahane ble født i Brooklyn, USA i en ortodoks jødisk familie, og utdannet seg til rabbiner i hjembyen, deretter studerte han internasjonal juss, og virket som rabbiner, etter å ha blitt ordinert i 1957. Han arbeidet også som journalist, og virket som skrivent. På slutten av 1950-årene engasjerte han seg politisk, og ble kjent som en markant antikommunist og jødisk nasjonalist. Som sådan arbeidet han blant annet for å fremme jødisk utvandring fra Sovjetunionen. Kahane startet i 1968 organisasjonen Jewish Defence League (JDL) til jødisk selvforsvar mot tiltagende kriminalitet rettet mot jøder, og antisemittisme. Kahane, og andre medlemmer av JDL, ble flere ganger dømt for bruk av vold eller planlegging av voldelige aksjoner, og JDL ble ansett som en terroristorganisasjon,  Kahane som en oppvigler med rasistiske synspunkt.

Kahane emigrerte til Israel i 1971, og engasjerte seg snart i politisk aktivitet, og ble arrestert en rekke ganger, blant annet for å planlegge væpnede angrep mot palestinere, som svar på drap på jødiske bosettere. Kahane grunnla i 1971 det ytterliggående partiet Kach, og ble i 1984 valgt inn i det israelske parlamentet, Knesset. Han gikk inn for total atskillelse av jøder og arabere, og fremmet i Knesset blant annet forslag om forvisning av arabiske innbyggere fra områder han mente tilhørte det bibelske Israel, og å frata ikke-jødiske innbyggere deres statsborgerskap. Kahane ble forhindret fra å stille til valg i 1988 etter at en domstol slo fast at han fremmet rasisme – i strid med loven.

Under et besøk til New York i 1990 ble Kahane drept, og en amerikansk-egyptisk attentatmann ble senere dømt for drapet. En av hans tilhengere, Baruch Goldstein, utførte i 1994 en militant aksjon som drepte 39 palestinere. Denne, Hebron-masskren, er dels utlagt som en hevnaksjon for drapet på Kahane.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.