Faktaboks

Meir Kahane

Martin David; Michael King

Født
1. august 1932, Brooklyn, USA
Død
5. november 1990, New York, USA
Meir Kahane
Meir Kahane
Av .

Meir Kahane var en amerikansk-israelsk rabbiner og politiker, grunnlegger av Jewish Defence League og partiet Kach, som han representerte i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset i perioden 1984–1988. Kahane ble drept i 1990.

Kahane ble født i Brooklyn, USA i en ortodoks jødisk familie, og utdannet seg til rabbiner i hjembyen. Deretter studerte han internasjonal juss, og virket som rabbiner, etter å ha blitt ordinert i 1957. Han arbeidet også som journalist og skribent.

I slutten av 1950-årene engasjerte han seg politisk, og ble kjent som antikommunist og jødisk nasjonalist. Som sådan arbeidet han blant annet for å fremme jødisk utvandring fra Sovjetunionen.

Kahane startet i 1968 Jewish Defence League (JDL). Sammen med andre medlemmer av JDL ble han flere ganger dømt for bruk av vold eller planlegging av voldelige aksjoner, JDL ble ansett som en terroristorganisasjon; Kahane som en oppvigler med rasistiske synspunkt.

I 1971 emigrerte Kahane til Israel, og engasjerte seg politisk der. Han ble arrestert en rekke ganger, blant annet for å planlegge væpnede angrep mot palestinere, som svar på drap på jødiske bosettere.

Kahane grunnla i 1971 det ytterliggående partiet Kach, og ble i 1984 valgt inn i Knesset. Han gikk inn for total atskillelse av jøder og arabere, og fremmet blant annet forslag om forvisning av arabiske innbyggere fra områder han mente tilhørte det bibelske Israel, og for å frata ikke-jødiske innbyggere deres statsborgerskap. Kahane ble forhindret fra å stille til valg i 1988 etter at en domstol slo fast at han fremmet rasisme – i strid med loven.

Under et besøk til New York i 1990 ble Kahane drept, og en amerikansk-egyptisk attentatmann ble senere dømt for drapet. En av hans tilhengere, Baruch Goldstein, utførte i 1994 en militant aksjon som drepte 39 palestinere. Denne, Hebron-massakren, er dels utlagt som en hevnaksjon for drapet på Kahane.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg