Kach var et israelsk, ultranasjonalistisk politisk parti på den radikale høyrefløyen. Det ble etablert av rabbineren Meir Kahane i 1971. Partiets jødiske, nasjonalistiske og radikale verdensbilde fikk merkelappen «kahanisme» etter grunnleggerens navn. Kach var representert i det israelske parlamentet Knesset i perioden 1984–1988.

Etter anbefaling fra israelsk høyesterett, og da som en reaksjon på Kachs utbredelse, vedtok Knesset en endring av valgloven i 1988 som nektet kandidatlister som inneholdt ett eller flere av følgende punkt å stille: en fornektelse av staten Israel som staten til det jødiske folk; en fornektelse av statens demokratiske karakter; oppfordring til rasisme.

Dermed ble Kach diskvalifisert fra å stille til valg i 1988 av Israels sentrale valgkomité.

Kach var et ytterliggående, jødisk nasjonalistisk parti som ble grunnlagt av Kahane da han i 1971 innvandret til Israel fra USA, med utspring i Jewish Defence League, som han grunnla i USA i 1968. Kach deltok i Knesset-valgene i 1973, 1977 og 1980 uten å bli representert. I 1984 ble Kahane innvalgt som partiets eneste representant.

Kach rettet seg mot den jødiske høyresiden, som ikke ønsket å overgi deler av det den anså som det historiske, bibelske Israel, og for å si opp Camp David-avtalen med Egypt. Kach gikk inn for atskillelse mellom jøder og arabere (palestinere), og for å nekte de sistnevnte israelsk statsborgerskap. Kach fridde til den religiøse høyresiden også ved å gå inn for å innføre ren jødisk lovgivning.

Utgangspunktet for Kachs politiske plattform var den jødiske lovkodeksen, fortolket av rabbi Meir Kahane. Plattformen inneholdt flere forslag om å endre Israels juridiske plattform. Blant annet foreslo Kach å inndra Israelsk statsborgerskap for ikke-jøder og å forby ekteskap eller seksuelle relasjoner mellom en jøde og en ikke-jøde.

Rabbi Meir Kahane ble drept i et attentat i New York i 1990, etter å ha holdt en radikal tale. Etter Kahanes død ble partiet splittet, og hans sønn Binyamin Ze'ev Kahane dannet Kahane Chai ('Kahane lever'). Kach ble på nytt nektet å stille til valg i 1992, og begge grupperinger ble etter Hebron-massakren – utført av Kach-medlemmet Baruch Goldstein – i 1994 forbudt. Begge ble også, både i Israel og USA, erklært som terroristorganisasjoner. Binyamin Ze’ev Kahane og hans kone ble drept i et palestinsk bakholdsangrep den 31. desember 2000, på høyden av al-Aqsa-intifadaen, utenfor bosettingen Ofra, som de bodde i.

I 2009 trykket Ha’aretz en artikkel som beskyldte Avigdor Lieberman for å ha vært medlem i Kach, noe han benektet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg