Kach

Kach var et israelsk, ultranasjonalistisk politisk parti på den radikale høyrefløyen. Det ble etablert av rabbineren Meir Kahane i 1971. Partiets jødiske, nasjonalistiske og radikale verdensbilde fikk merkelappen «kahanisme» etter grunnleggerens navn. Kach var representert i det israelske parlamentet Knesset i perioden 1984–1988.

Etter anbefaling fra israelsk høyesterett, og da som en reaksjon på Kachs utbredelse, vedtok Knesset en endring av valgloven i 1988 som nektet kandidatlister som inneholdt ett eller flere av følgende punkt å stille: en fornektelse av staten Israel som staten til det jødiske folk; en fornektelse av statens demokratiske karakter; oppfordring til rasisme.

Dermed ble Kach diskvalifisert fra å stille til valg i 1988 av Israels sentrale valgkomité.

Kach var et ytterliggående, jødisk nasjonalistisk parti som ble grunnlagt av Kahane da han i 1971 innvandret til Israel fra USA, med utspring i Jewish Defence League, som han grunnla i USA i 1968. Kach deltok i Knesset-valgene i 1973, 1977 og 1980 uten å bli representert. I 1984 ble Kahane innvalgt som partiets eneste representant.

Kach rettet seg mot den jødiske høyresiden, som ikke ønsket å overgi deler av det den anså som det historiske, bibelske Israel, og for å si opp Camp David-avtalen med Egypt. Kach gikk inn for atskillelse mellom jøder og arabere (palestinere), og for å nekte de sistnevnte israelsk statsborgerskap. Kach fridde til den religiøse høyresiden også ved å gå inn for å innføre ren jødisk lovgivning.

Utgangspunktet for Kachs politiske plattform var den jødiske lovkodeksen, fortolket av rabbi Meir Kahane. Plattformen inneholdt flere forslag om å endre Israels juridiske plattform. Blant annet foreslo Kach å inndra Israelsk statsborgerskap for ikke-jøder og å forby ekteskap eller seksuelle relasjoner mellom en jøde og en ikke-jøde.

Rabbi Meir Kahane ble drept i et attentat i New York i 1990, etter å ha holdt en radikal tale. Etter Kahanes død ble partiet splittet, og hans sønn Binyamin Ze'ev Kahane dannet Kahane Chai ('Kahane lever'). Kach ble på nytt nektet å stille til valg i 1992, og begge grupperinger ble etter Hebron-massakren – utført av Kach-medlemmet Baruch Goldstein – i 1994 forbudt. Begge ble også, både i Israel og USA, erklært som terroristorganisasjoner. Binyamin Ze’ev Kahane og hans kone ble drept i et palestinsk bakholdsangrep den 31. desember 2000, på høyden av al-Aqsa-intifadaen, utenfor bosettingen Ofra, som de bodde i.

I 2009 trykket Ha’aretz en artikkel som beskyldte Avigdor Lieberman for å ha vært medlem i Kach, noe han benektet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg