Faktaboks

Baruch Goldstein
Født
9. desember 1956, Brooklyn, USA
Død
25. februar 1994, Hebron, Vestbredden
Baruch Goldstein
Baruch Goldstein
Av .

Baruch Goldstein, amerikansk-israelsk aktivist og massemorder, som under Hebron-massakren 25. februar 1994 drepte 39 bedende muslimer i Ibrahim-moskeen i Hebron, hvoretter han selv ble drept av de overlevende.

Bakgrunn

Goldstein var født i en ortodoks jødisk familie i Brooklyn, USA, og utdannet seg til lege. Han var medlem av den ytterliggående gruppen Jewish Defence League (JDL), som senere ble ansett som en terroristorganisasjon av amerikanske sikkerhetsmyndigheter.

Blant annet gjennom JDL ble Goldstein påvirket av den ekstreme jødiske nasjonalisten Meir Kahane, og han emigrerte til Israel i 1983. Etter å ha gjort førstegangstjeneste som lege i det israelske forsvaret (IDF), slo han seg ned som lege i den jødiske bosettingen Kiryat Arba utenfor Hebron. Han ble en del av den jødiske settlerbevegelsen som motsetter seg at områder under israelsk kontroll på Vestbredden skal gis tilbake til palestinsk styre.

Goldstein engasjerte seg politisk også i det ytterliggående partiet Kach, og etablerte forbindelse med grunnleggeren, Meir Kahane. Goldstein stilte ved parlamentsvalget i 1984 på listen til Kach. Partiet var ansett som rasistisk av israelske myndigheter, og det ble bannlyst fra Knesset i 1988. Etter Hebron-massakren i 1994 ble partiet forbudt. Kahane ble i 1990 drept i et attentat, og Goldsteins angrep er dels ansett som en hevnaksjon for dette.

Massakren

Iført militær uniform, og med sitt tjenestevåpen, åpnet Goldstein ild mot palestinere samlet til bønn i Ibrahim-moskeen 25. februar 1994. Etter å ha drept minst 39, ble han selv overmannet og drept.

Massakren ble fordømt i store deler av det israelske samfunn, mens andre ser Goldstein som en helt og martyr, og hans gravsted i Kiryat Arba ble et valfartssted.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg