Baruch Goldstein, amerikansk-israelsk aktivist og massemorder, som under Hebron-massakren 25. februar 1994 drepte 39 bedende muslimer i Ibrahim-moskeen i Hebron, hvoretter han selv ble drept av de overlevende.

Goldstein var født i en ortodoks jødisk familie i Brooklyn, USA, og utdannet seg til lege. Han var medlem av den ytterliggående gruppen Jewish Defence League (JDL), som senere ble ansett som en terroristorganisasjon av amerikanske sikkerhetsmyndigheter.

Blant annet gjennom JDL ble Goldstein påvirket av den ekstreme jødiske nasjonalisten Meir Kahane, og emigrerte til Israel i 1983. Etter å ha gjort førstegangtjeneste som lege i det israelske forsvaret (IDF), slo han seg ned – som lege – i den jødiske bosettingen Kiryat Arba utenfor Hebron, og ble en del av den jødiske settlerbevegelsen som motsetter seg at områder under israelsk kontroll på Vestbredden skal gis tilbake til palestinsk styre.

Goldstein engasjerte seg politisk også i det ytterliggående partiet Kach, og etablerte forbindelse med dets grunnlegger, Meir Kahane. Goldstein stilte ved parlamentsvalget i 1984 på listen til Kach. Partiet var ansett som rasistisk av israelske myndigheter, og det ble bannlyst fra parlamentet – Knesset – i 1988. Etter Hebron-massakren i 1994 ble partiet forbudt. Kahane ble i 1990 drept i et attentat, og Goldsteins angrep er dels ansett som en hevnaksjon for dette.

Iført militær uniform og med sitt tjenestevåpen, åpnet Goldstein ild mot palestinere samlet til bønn i Ibrahim-moskeen den 25. februar 1994. Etter å ha drept minst 39, ble han selv overmannet og drept. Massakren ble fordømt i store deler av det israelske samfunn, mens andre holder Goldstein som en helt og martyr, og hans gravsted i Kiryat Arba ble et valfartssted.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.