Hayyat Tahrir al-Sham

Artikkelstart

Hayyat Tahrir al-Sham (HTS), også kjent bare som Tahrir al-Sham, er en syrisk jihadistisk militsgruppe etablert i januar 2017, og som er aktiv i krigen i Syria. Hayyat Tahrir al-Sham er en direkte etterfølger til Jabhat Fateh al-Sham, og har dermed utspring i den tidligere jihadistgruppen Jabhat al-Nusra (Nusrafronten).

Faktaboks

Også kjent som

Tahrir al-Sham, HTS

Mange av lederne og militsene fra Jabhat al-Nusra er med i Hayyat Tahrir al-Sham, deriblant Abu Mohammad al-Julani (egentlig: Ahmed Hussein al-Shara’a), som tok over som leder for HTS i oktober 2017. Ved etableringen av Hayyat Tahrir al-Sham sluttet flere militsgrupper seg til: Harakat Nour al-Din al-Zinka, Liwa al-Haq, Jaysh al-sunn og Jabhat Ansar al-Din.

Hayyat Tahrir al-Sham opererer som en uavhengig gruppering, og avviser å ha kontakt med al-Qaida; Nusrafronten brøt i 2017 med al-Qaida. HTS kjemper for å fjerne den syriske regjering og president Bashar al-Assad, og innføre islamsk styre – et emirat – i Syria. Et hovedmål er også å fjerne militære styrker fra Iran som står i Syria, til støtte for regimet. Gruppen har sin forankring særlig i Idlib-provinsen, men har operert i flere deler av landet. Den militære styrken er anslått til 12 000–15 000 militsmedlemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg