Haugalandet

Kommuner og distrikter i Rogaland. Det er vanlig å dele Rogaland i fire deler: Haugalandet, Ryfylke, Jæren og Dalane. Grensene mellom distriktene er ikke helt entydig, og noen kommuner går på tvers av distriktene.
Rogaland: Haugalandet, Ryfylke, Jæren og Dalane
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Haugalandet er halvøya mellom Boknafjorden i Rogaland fylke i sør og Bømlafjorden, Hardangerfjordens ytre del, i Vestland fylke i nord. Tradisjonelt har man regnet Haugalandet å strekke seg østover til Sandeidfjorden og Ølsfjorden med det sju km lange eidet mellom de to fjordene, samt de tilstøtene øykommunene (Bokn, Karmøy og Utsira), men avgrensningen mot øst har ikke vært skarp. Sveio, nabokommunen til Haugesund i nord, har derimot ofte ikke vært inkludert i Haugalandet.

Faktaboks

Etymologi

Navnet har sin opprinnelse i det norrøne gårdsnavnet Haugar

Også kjent som
Haugarlandet
Haugesundshalvøya

I nyere tid har en i en del administrative sammenhenger gitt Haugalandet en noe videre avgrensning mot øst. Haugaland tingrettsdistrikt omfatter således ni kommuner, hvorav åtte kommuner i Rogaland: Haugesund, Tysvær, Vindafjord, Suldal og Sauda, Bokn, Utsira og Karmøy, likeledes Etne i Vestland fylke (men ikke Sveio i Vestland).

Navnet Haugaland ble ellers i 2002–2016 brukt om Haugaland og Sunnhordland politidistrikt med sete i Haugesund. Dette politidistriktet inngår i dag i Sør-Vest politistrikt, som omfatter alle kommunene i Rogaland, Sirdal i Agder og kommunene Sveio, Etne, Bømlo, Stord og Fitjar i Vestland fylke.

Haugaland prosti omfatter alle kommunene i Rogaland nord for Boknafjorden østover til og med Vindafjord, herunder øykommunene Utsira og Bokn, men ikke Karmøy kommune, som danner et eget prosti.

Rogalandsdelen av Haugalandet avgrenset som dagens to prostier (Haugaland og Karmøy) består av de seks kommunene Haugesund, Utsira, Bokn, Tysvær, Vindafjord og Karmøy og utgjør 1402 km2 med 100 372 innbyggere (2020). Inkludert fastlandsdelen av Sunnhordland sør for Bomlafjorden/Bjoafjorden/Skånevikfjorden (Sveio og Etne) utgjør Haugalandet 2384 km2 og har 110 200 innbyggere (2020).

Natur

Haugalandet er skåret opp av en rekke nord–sørgående fjorder og har et kupert terreng med mange vann. I øst er det delvis skogkledde høyder, og høyeste topp (vest for eidet mellom Ølen og Sandeid) er Gråhorga vest for Ølsfjorden 740 moh. Tar en med hele Vindafjord kommune, er høyeste punkt i Rogalandsdelen av Haugalandet Bjørndalsnuten på grensen til Etne (1016 moh.). Vestover blir Haugalandet lavere, men likevel gradvis mer skogbart.

Bosetning

Ytre del av Haugesundshavøya er tett befolket, særlig i og rundt Haugesund, som er det naturlige sentrum for hele halvøya. Viktige næringer er jordbruk på bygdene, fiske, industri og skipsfart i kystbygdene. Haugalandet er i sterk ekspansjon, og ny industri, ikke minst oljebasert, har resultert i et mer variert næringsliv. Fra Haugesund er det bussforbindelse til alle deler av Haugalandet.

Kart

Haugalandet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg