Haugalandet, halvøya mellom Boknafjorden (Rogaland) i sør og Bømlafjorden, Hardangerfjordens ytre del (Hordaland) i nord; østover regner man Haugalandet til Sandeidfjorden i sør og Ølensfjorden i nord, og det 7 km lange eidet mellom fjordene. Senere er man også begynt å kalle hele området mellom Boknafjorden og Hardangerfjorden for Haugalandet.

Haugalandet er skåret opp av en rekke nord–sørgående fjorder og har et kupert terreng med mange vann. I øst er det delvis skogkledde høyder, og høyeste topp er Gråhorga på Haugsfjellet 740 moh., i vest er landet skogbart og lavere. Ytre del av halvøya er tett befolket, særlig i og rundt Haugesund, som er det naturlige sentrum for hele halvøya. Viktige næringer er jordbruk på bygdene, fiske, industri og skipsfart i kystbygdene. Haugalandet er i sterk ekspansjon, og ny industri, ikke minst oljebasert, har resultert i et mer variert næringsliv. Fra Haugesund er det bussforbindelse til alle deler av Haugalandet.

Haugaland prosti omfatter kommunene i Rogaland nord for Boknafjorden østover til og med Vindafjord, unntatt Karmøy som danner et eget prosti. Navnet Haugaland er fra 2002 brukt om Haugaland og Sunnhordland politidistrikt med sete i Haugesund som omfatter 13 kommuner, fem i Hordaland og åtte i Rogaland.

Navnet har sin opprinnelse i det norrøne gårdsnavnet Haugar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.