Faktaboks

Harare

tidligere Salisbury

Uttale
harˈare
Harare
Harare er Zimbabwes hovedstad og største by. Tett trafikk i Harare sentrum. Foto fra 2020.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Harare er hovedstaden i Zimbabwe. Byen utgjør en av landets 10 provinser og ligger i regionen Mashonaland, nordøst i landet. I 2019 ble innbyggertallet anslått til 3,1 millioner.

Byen har et behagelig temperert klima. Gjennomsnittstemperaturen er ca. 18° C. Den relativt lave gjennomsnittstemperaturen skyldes byens beliggenhet – ca. 1490 meter over havet.

Byen har langt over 50 forsteder (suburbs). Noen av de viktigste og mest kjente er: Avondale og Mount Pleasant (Nord), Borrowdale og Chisipite (Nord-øst), Athlone og Hillside (Øst), Mbare og Highfild (Sør-, Sør-Øst) Kuwadazana og Marlborough (Vest-, Nord Vest). Chitungwiza var tidligere del av Harare, men er i dag egen by.

Harare er det kulturelle sentrum for shona, landets største etniske gruppe. Universitetet ble etablert i 1955. Harare er sete for en anglikansk og katolsk biskop. Byen rommer nasjonalgalleri, flere museer, bibliotek, botanisk hage med mer.

Samferdsel og næringsliv

Harare er Zimbabwes viktigste kommunikasjonsknutepunkt, med jernbaneforbindelse blant annet til havnebyen Beira i Mosambik og Gaborone i Botswana, via Bulawayo. Den internasjonale lufthavnen mottar direkteflyvninger fra blant annet Sør-Afrika, Zambia, Botswana, Kenya og Etiopia. Harare er landets fremste handels- og industrisenter. Grunnet store politiske og økonomiske vanskeligheter i landet de siste årene, er byens regionale status og viktighet redusert.

Historie

Harare ble grunnlagt i 1890 av den såkalte «Pioner Column», det vil si settlere og militære, organisert av Cecil Rhodes. Navnet var opprinnelig Fort Salisbury, oppkalt etter Robert Gascoyne-Cecil Salisbury – daværende britisk statsminister. Salisbury fikk bystatus i 1935, og var hovedstad i den britiske kolonien Sør-Rhodesia, i den kortlivede føderasjonen (1953–1963) mellom Rhodesia og Nyasaland – det vil si nåværende Zambia, Zimbabwe og Malawi – og for Rhodesia fra 1965, da landet ensidig erklærte seg uavhengig av Storbritannia, til 1979.

På toårsdagen for landets uavhengighet skiftet byen navn til Harare. Navnet stammer sannsynligvis fra høvdingen Neharawe, som i 1890 sterkt motsatte seg britenes okkupasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg