Harare er Zimbabwes hovedstad. Byen utgjør en av landets 10 provinser, og geografisk plassert i Mashonaland, i nordøstre delen av landet. I 2006 ble innbyggertallet anslått til 1,6 mill. Byen har et behagelig temperert klima. Gjennomsnittstemperaturen er ca. 18o C. Den relativt lave gjennomsnittstemperaturen skyldes byens beliggenhet - ca 1490 moh.

Harare er Zimbabwes viktigste kommunikasjonsknutepunkt, med jernbaneforbindelse bl.a. til havnebyen Beira i Mosambik og Gaborone i Botswana, via Bulawayo. Den internasjonale lufthavnen mottar direkteflyvninger fra bla. Sør-Afrika, Zambia, Botswana, Kenya og Etiopia. Harare er landets fremste handels- og industrisenter. Grunnet store politiske og økonomiske vanskeligheter i landet de siste årene, er byens regionale status og viktighet redusert. 

Byen har langt over 50 forsteder (suburbs). Noen av de viktigste og mest kjente er: Avondale og Mount Pleasant (Nord), Borrowdale og Chisipite (Nord-øst), Athlone og Hillside (Øst), Mbare og Highfild (Sør-, Sør-Øst) Kuwadazana og Marlborough (Vest-, Nord Vest). Chitungwiza var tidligere del av Harare, men er i dag egen by.

Byen er det kulturelle sentrum for shonafolket, landets største etniske gruppe. Universitetet ble etablert i 1955. Harare er sete for en anglikansk og romersk-katolsk biskop. Byen rommer nasjonalgalleri, flere museer, bibliotek, botanisk hage med mer.

Harare ble grunnlagt i 1890 av den såkalte "Pioner Column", det vil si settlere og militære, organisert av Cecil Rhodes. Navnet var opprinnelig Fort Salisbury, oppkalt etter lord Salisbury - daværende britisk statsminister. Salisbury fikk bystatus i 1935, og var hovedstad i den britiske kolonien Sør-Rhodesia, i den kortlivede føderasjonen (1953-63) mellom Rhodesia og Nyasaland - det vil si nåværende Zambia, Zimbabwe og Malawi - og for Rhodesia fra 1965, da landet ensidig erklærte seg uavhengig av Storbritannia, til 1979. Byen skiftet navn til Harare på toårsdagen for landets uavhengighet. Navnet stammer sannsynligvis fra høvding "Neharawe", som i 1890 sterkt motsatte seg britenes okkupasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.