Folketallet i Zimbabwe er beregnet til 8 mill. (2008). Ved midten av 2000-tallet er den årlige befolkningsveksten 0,5 %. Forventet levealder var ifølge Verdens helseorganisasjon 34 år for kvinner og 37 år for menn (2004), hvilket er en dramatisk nedgang fra ca. 10 år tidligere. Zimbabwe er meget hardt rammet av AIDS-epidemien. Ca. 16 % av befolkningen i aldersgruppen 15 til 49 år er smittet av hiv/aids og anslagsvis 160 000 barn (under 15 år) er smittet. I tillegg er omkring 1,1 mill. barn blitt foreldreløse på grunn av epidemien. Disse tallene er beheftet med usikkerhet.

Befolkningen består hovedsakelig av ulike bantufolk. Største grupper er shona og ndebele. Mens shonabefolkningen er fordelt i hele landet, med unntak av de store områdene langs sentralplatået, lever ndebelene hovedsakelig rundt byen Bulawayo. Områdene langs sentralplatået var i kolonitiden reservert for europeisk bosetning. Shonaene er delt i en rekke undergrupper som dels har tradisjoner som egne stammer og dels ble etablert som administrative enheter under kolonistyret.

Det er bortimot 6500 asiater i Zimbabwe, vesentlig indere som driver handel. Ca. 25 000 er av blandet, vesentlig eurafrikansk herkomst, de såkalte coloureds. Den europeiske befolkningen har fra midten av 1970-årene avtatt betydelig på grunn av utvandring, fra ca. 280 000 i 1972 til under 100 000 i 1997 og 10 år senere, et sted mellom 10 000 og 20 000.

Hovedtyngden av befolkningen bor på landsbygda. Største byer er hovedstaden Harare, Bulawayo og Chitungwiza.

Rundt 70 % av befolkningen er kristne, de fleste er protestanter (inkl. anglikanere), men den katolske kirke har også en sterk stilling. En stor del av den afrikanske befolkningen er tilhengere av tradisjonelle, lokale religioner. Den asiatiske minoriteten består av muslimer, bahaier og hinduer.

Engelsk er offisielt språk. Ca. 75 % av befolkningen taler shona, nærmere 15 % ndebele; sammen med et titalls andre språk i Zimbabwe tilhører de bantuspråkene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.