Zimbabwe

Harare, hovedstaden i Zimbabwe, ligger i Mashonaland i nordøstre del av landet, ca. 1500 moh. Byen er landets største by og viktigste kommunikasjons-, handels- og industrisenter.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet i Zimbabwe er etter den siste folketellingen i april 2022 beregnet til 16,2 millioner. 48 prosent av disse er menn og 52 prosent kvinner. Befolkningen er ung med over 40 prosent under 15 år. 60 prosent lever på landsbygda. En betydelig, men ukjent andel av befolkningen har til enhver tid tilhold i nabostatene, særlig i Sør-Afrika. Inntekter fra disse er en viktig økonomisk livslinje for mange.

Etniske grupper

Befolkningen består hovedsakelig av ulike bantufolk som idag utgjør rundt 98 prosent av befolkningen. Største grupper er shona og ndebele. Mens shonabefolkningen er fordelt i hele landet, lever ndebelene hovedsakelig i de vestlige områdene og rundt byen Bulawayo. Shonaene er delt i en rekke undergrupper som dels har tradisjoner som egne stammer og dels ble etablert som administrative enheter under kolonistyret. Det har over generasjoner vært betydelig ekteskap på tvers av disse etniske gruppene som har gjort skillelinjene flytende, spesielt i de større byene.

Det er bortimot 6500 asiater i Zimbabwe, vesentlig indere som driver handel. Omkring 25 000 er av blandet, vesentlig eurafrikansk herkomst, de såkalte coloureds. Den europeiske befolkningen har fra midten av 1970-årene avtatt betydelig på grunn av utvandring, fra cirka 280 000 i 1972 til under 100 000 i 1997 og 10 år senere, et sted mellom 10 000 og 20 000.

De største byene er hovedstaden Harare, Bulawayo og Chitungwiza.

Religion

Rundt 70 prosent av befolkningen er kristne, de fleste er protestanter (inkludert anglikanere), men den katolske kirke har også en sterk stilling. En stor del av den afrikanske befolkningen er tilhengere av tradisjonelle, lokale religioner.

Språk

Rundt 75 prosent av befolkningen taler shona, nærmere 15 prosent ndebele, som sammen med et titalls andre språk i Zimbabwe tilhører bantuspråkene.

Siden 2013 har landet 16 offisielle språk:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg