Cecil Rhodes

Faktaboks

Cecil Rhodes

Cecil John Rhodes

Uttale
roudz
Født
5. juli 1853, Bishop's Stortford, Hertfordshire, England
Død
26. mars 1902, Muizenberg, Kappkolonien (nå Sør-Afrika)
Cecil Rhodes, britisk-sørafrikansk politiker og finansmann.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Cecil Rhodes var en britisk-sørafrikansk politiker og finansmann.

Rhodes arbeidet for å fremme britiske interesser og for å skape et stort britisk kolonirike i Afrika («fra Kapp til Kairo»). Dette førte til konflikt med boerrepublikkene, og ble en av årsakene til boerkrigen. Under krigen ledet Rhodes forsvaret av Kimberley.

Karriere

Rhodes reiste til Sør-Afrika i 1870, begynte gruvedrift på diamanter i Kimberley, fikk etter hvert sluttet sammen flere diamantselskaper og samlet en betydelig formue.

Han deltok i det politiske liv, og utvidet det britiske herredømmet i området blant annet gjennom okkupasjon av omtrent 1,5 millioner kvadratkilometer med land. Dette området fikk senere navnet Rhodesia, etter Cecil Rhodes selv.

I 1889 grunnla han det mektige gruve- og finansselskapet British South Africa Company. Fra 1890–1896 var han statsminister i Kappkolonien (senere Sør-Afrika), men måtte gå av da hans medvirkning i Jameson's raid, det vil si Leander Jamesons angrep på Transvaal i 1895, ble kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Einar Eldøy

Artikkelen om Cecil Rhodes er meget tynn. Han var en aktiv mann med mange ideer og mye penger som han antagelig brukte fritt. Denne artikkelen http://watch.pair.com/roundtable.html er vel for konspiratorisk, men her berøres noen temaer som et leksikon bør nevne noen av for å få et riktig bilde av mannen.Mvh.Einar Eldøy

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg