Cecil Rhodes

Faktaboks

Cecil Rhodes

Cecil John Rhodes

Uttale
roudz
Født
5. juli 1853, Bishop's Stortford, Hertfordshire, England
Død
26. mars 1902, Muizenberg, Kappkolonien (nå Sør-Afrika)
Cecil Rhodes, britisk-sørafrikansk politiker og finansmann.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Cecil Rhodes var en britisk-sørafrikansk politiker og finansmann.

Rhodes arbeidet for å fremme britiske interesser og for å skape et stort britisk kolonirike i Afrika («fra Kapp til Kairo»). Dette førte til konflikt med boerrepublikkene, og ble en av årsakene til boerkrigen. Under krigen ledet Rhodes forsvaret av Kimberley.

Karriere

Rhodes reiste til Sør-Afrika i 1870, begynte gruvedrift på diamanter i Kimberley, fikk etter hvert sluttet sammen flere diamantselskaper og samlet en betydelig formue. Han etablerte De Beers Mining i 1880 som ti år senere sto for 90 prosent av verdens diamantproduksjon. I 1887 etablerte han Gold Fields of South Africa som dominerende selskap bak mange av de nye gullgruvene i Transvaal.

Rhodes deltok i det politiske liv, ble medlem av parlamentet i Kapp-kolonien 27 år gammel i 1881, og ble statsminister der fra 1890. Han utvidet det britiske herredømmet i området blant annet gjennom okkupasjon av omtrent 1,5 millioner kvadratkilometer med land. Dette området fikk senere navnet Rhodesia, etter Cecil Rhodes selv. Inntektene fra De Beers og Gold Fields var en forutsetning for ekspansjonen og med opprettelsen av det mektige gruve- og finansselskapet British South Africa Company i 1889 fikk han et instrument for ekspansjon og kolonisering nordover.

Han måtte gå av som statsminister i 1896 da hans medvirkning i Jameson's raid, det vil si Leander Jamesons angrep på Transvaal i 1895, ble kjent. Dette var på mange måter forløperen til Anglo-Boer-krigen fra 1899 til 1902.

Cecil Rhodes døde i 1902 og er gravlagt på en ås sør for Bulawayo i Zimbabwe.

Arven

Cecil Rhodes endret det sørlige Afrikas historie på slutten av 1800-tallet. Som politiker og imperialist innførte han også mange av hjørnesteinene i raseskillepolitikken og det hvite herredømmet i tiårene som fulgte.

I sitt testamente donerte han store midler til opprettelse av Rhodes-stipend for studier ved Oxford-universitetet i England. Han donerte landområder nedenfor Table Mountain som huser University of Cape Town. Boligen hans i Cape Town er i dag – under navnet Groote Schuur – embetsbolig for Sør-Afrikas president.

Nytt søkelys ble kastet på Cecil Rhodes fra 2015. Da ble han symbol for hvitt herredømme og rasisme og manglende framgang for å fjerne arven fra apartheid. Kampanjen «Rhodes must fall» førte til at University of Cape Town fjernet den dominerende Rhodes-statuen foran universitetet. Med den globale «black lives matter»-kampanjen i 2020 førte dette også til fornyede krav om å fjerne minnesmerker og statuer av Cecil Rhodes i England.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Einar Eldøy

Artikkelen om Cecil Rhodes er meget tynn. Han var en aktiv mann med mange ideer og mye penger som han antagelig brukte fritt. Denne artikkelen http://watch.pair.com/roundtable.html er vel for konspiratorisk, men her berøres noen temaer som et leksikon bør nevne noen av for å få et riktig bilde av mannen.Mvh.Einar Eldøy

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg