Cecil Rhodes

Fri. fri

Cecil Rhodes, britisk-sørafrikansk politiker og finansmann.

Rhodes arbeidet for å fremme britiske interesser og for å skape et stort britisk kolonirike i Afrika («fra Kapp til Kairo»). Dette førte til konflikt med boerrepublikkene, og ble en av årsakene til boerkrigen. Under krigen ledet Rhodes forsvaret av Kimberley.

Reiste til Sør-Afrika 1870, begynte gruvedrift på diamanter i Kimberley, fikk etter hvert sluttet sammen flere diamantselskaper og samlet en betydelig formue.

Han deltok i det politiske liv, og utvidet det britiske herredømmet i området blant annet gjennom okkupasjon av omtrent 1,5 millioner km2 med land. Dette området fikk senere navnet Rhodesia, etter Cecil Rhodes selv.

I 1889 grunnla han det mektige gruve- og finansselskapet British South Africa Company. 1890–96 var han statsminister i Kappkolonien (senere Sør-Afrika), men måtte gå av da hans medvirkning i Jameson's raid, det vil si Leander Jamesons angrep på Transvaal i 1895, ble kjent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. februar 2014 skrev Einar Eldøy

Artikkelen om Cecil Rhodes er meget tynn. Han var en aktiv mann med mange ideer og mye penger som han antagelig brukte fritt.

Denne artikkelen http://watch.pair.com/roundtable.html er vel for konspiratorisk, men her berøres noen temaer som et leksikon bør nevne noen av for å få et riktig bilde av mannen.Mvh.

Einar Eldøy

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.