Hans Peter Børresen

Hans Peter Børresen av NPS/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Hans Peter Børresen var en dansk misjonær og stifter av Den danske Santalmisjon i 1867. Som ung drog han til Berlin, hvor han fikk teknisk utdannelse og virket som maskinbygger. I Berlin traff han sin tilkommende hustru, Caroline Hempel, som fikk avgjørende betydning for hans liv. Børresen traff nordmannen Lars Olsen SkrefsrudBrødremenighetens misjonsskole. Sammen med sine koner ble de sendt til India for å misjonere i 1864. De virket først i tysk tjeneste, men grunnla i 1867, i samarbeid med en engelsk baptistmisjonær, en selvstendig misjonsvirksomhet blant santalfolket (delstaten Bihar i Nordøst-India).

I 1877 ble misjonsarbeidet et nordisk luthersk tiltak, samme år ble Børresen viet til prest i København. Han fikk dannet en rekke komiteer for Santalmisjonen i Danmark, Norge og andre land. Som misjonær var Børresen først og fremst evangelist og sjelesørger. Hans kristendoms- og kirkesyn var pietistisk, uten dypere teologisk innsikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. mars 2017 skrev Sverre Olav Lundal

Den siste setninga i artikkelen om Hans Peter Børresen krev ei utdjuping:"Hans kristendoms- og kirkesyn var pietistisk, uten dypere teologisk innsikt."

3. mai 2017 svarte Mari Paus

Hei Sverre Olav! Takk for innspillet. Jeg er enig i at det hadde vært fint med en utdyping her. Dessverre har vi har ingen fagansvarlig for kristen misjonsvirksomhet i øyeblikket. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.