Hans Peter Børresen var en dansk misjonær og stifter av Den danske Santalmisjon i 1867. Som ung drog han til Berlin, hvor han fikk teknisk utdannelse og virket som maskinbygger. I Berlin traff han sin tilkommende hustru, Caroline Hempel, som fikk avgjørende betydning for hans liv. Børresen traff nordmannen Lars Olsen SkrefsrudBrødremenighetens misjonsskole. Sammen med sine koner ble de sendt til India for å misjonere i 1864. De virket først i tysk tjeneste, men grunnla i 1867, i samarbeid med en engelsk baptistmisjonær, en selvstendig misjonsvirksomhet blant santalfolket (delstaten Bihar i Nordøst-India).

I 1877 ble misjonsarbeidet et nordisk luthersk tiltak, samme år ble Børresen viet til prest i København. Han fikk dannet en rekke komiteer for Santalmisjonen i Danmark, Norge og andre land. Som misjonær var Børresen først og fremst evangelist og sjelesørger. Hans kristendoms- og kirkesyn var pietistisk, uten dypere teologisk innsikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. mars skrev Sverre Olav Lundal

Den siste setninga i artikkelen om Hans Peter Børresen krev ei utdjuping:"Hans kristendoms- og kirkesyn var pietistisk, uten dypere teologisk innsikt."

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.