Faktaboks

Lars Olsen Skrefsrud
Født
4. februar 1840, Fåberg (nå Lillehammer)
Død
11. desember 1910, Santalistan (Bihar) i India
Virke
Misjonær
Familie

Foreldre: Husmann Ole Nielsen Skrefsrud (1805–68) og Eli Amundsdatter Døsen (1806–56).

Gift 23.5.1865 med Anna Onsum (8.3.1838–5.5.1870), datter av gårdbruker David Thorstensen Onsum (1809–89) og Marie Borgersdatter Kvævlid (1805–75).

Lars Skrefsrud

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Lars Skrefsrud
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Lars Olsen Skrefsrud var en norsk misjonær og språkforsker. Skrefsrud stiftet Santalmisjonen sammen med den danske misjonæren Hans Peter Børresen. Skrefsrud ble den ledende skikkelse i misjonen og gjorde også pionerarbeider med oversettelse av Bibelen. Han vektla at misjonen skulle arbeide for å bedre økonomiske og sosiale forhold hos lokalbefolkningen. Den misjonen han grunnla var opptatt av at kristendommen både skulle forkynnes og praktiseres.

Bakgrunn

Skrefsrud søkte i 1862 om opptak på Misjonsskolen i Stavanger, men fikk avslag fordi han hadde vært straffet. Skrefsrud hadde i 1858 blitt dømt for tyveri og satt inn på Botsfengselet i Oslo. I løpet av fengselsoppholdet ble han kristen og fikk kall til å bli misjonær. Både under og etter fengselsoppholdet leste han mye, særlig språk. Etter avslaget fra Misjonsskolen i Stavanger dro han til Berlin og søkte opptakt på skolen til Johannes Evangelista Gossners misjonsselskap.

I 1864 reiste Skrefsrud og Hans Peter Børresen med sine ektefeller til India for Johannes Evangelista Gossners misjonsselskap. Etter kort tid gikk de ut av dette misjonsselskapet og starte Santalmisjonen sammen med en engelsk baptistmisjonær i delstaten Bihar i Nordøst-India.

Som predikant

I 1873 – 1874 reiste Skrefsrud tilbake til Europa av helsemessige årsaker. Han besøkte Norge, England og Skottland og sikret støtte til misjonen. Skrefsrud var en dyktig predikant. Flere av dem som senere dro ut som misjonærer forteller at de ble inspirert til misjonstjeneste av Skrefsrud. Svensken Ernst Heudmann som ble misjonær i Santalistan, dansken L. P. Larsen som ble misjonær i Sør-India og nordmannen Johs. Johnson som ble misjonær på Madagaskar er eksempler.

I 1894 – 1895 foretok han en reise i norske miljøer i USA og samlet støtte der. Etter at Børresen døde i 1901 ble Skrefsrud misjonens ubestridte leder.

Frimurer-konflikten

Skrefsrud ble kritisert av den danske professoren i kirkehistorie Fredrik Nielsen fordi han var frimurer. Skrefsrud forsvarte sitt medlemskap, men det endte med at han måtte trekke seg som medlem av frimurerlosjen.

Medlemskap i frimurerordnen ble av mange teologer sett på som uforenlig med å være med i kirken. Grunnen var at de mente at frimurerordnen var et lukket samfunn med en symbolbruk som brøt med kirkens ritualer. Skrefsrud var uenig i dette og mente at frimurerordnen var et positivt sosialt fellesskap med et kristent fundament. Når han trakk seg var det for å unngå å miste støtte til misjonen.

Ettermæle

Skrefsrud har blitt stående som en fremragende skikkelse i norsk misjonshistorie. Han kom fra små kår og arbeidet seg opp på tross av dette. Som tidligere straffedømt ble han også et symbol for mange på at det nyttet å bryte med en fortid ved hjelp av kristendommen. Skrefsrud var også en pioner både som misjonær og som organisasjonsmann.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Birkeland, K. B. (1900). Lysglimt i mørke. Minneapolis: Birkeland, K. B.
  • Bodding, P.O. (1936).Santal Dictionary (Fem bind). Oslo: Dybwad
  • Bodding, P.O. (1925 – 1927). Studies in Santal Medicine and Connected Folklore (To bind). Calcutta: Asiatic Soceity.
  • Bodding, P.O. (1918). Lidt om Santalbibelens Tilblivelse. København: Den nordiske santhalmission.
  • Bøgh, B.B. (1925). Blant spedalske. København: Den nordiske santhalmission.
  • Dalhoff, N. (1892). Den nordiske santhalmissionen. København: Centratrykkeriet
  • Gjesing, Knud (1961). En missionspioner. H.P. Børresens liv med særligt henblik på hans missionsvirksomhed, Kirkehistoriske Studier II. København: Gads forlag.
  • Hall, Birger (1922). Lars Skrefsrud. Oslo: Bjørnstad
  • Hertel, L. (1884). Den nordiske santhalmissionen
  • Hodne, Olav (2006). Oppreisning: misjonæren og vitenskapsmannen Paul Olaf Bodding 1865 – 1938. Oslo: Luther.
  • Hodne, Olav 1966 L.O. Skrefsrud Missionary and Social Reformer among the Santals of Santal Parganas, Avhandling Egede Instituttet. Oslo: Forlaget Land og Kirke.
  • Jørgensen, F. (1920). Evangeliet blant Santalerne. København: O. Lohse.
  • Løth, J (1937). Lars Olsen Skrefsrud misjonær blant Santalene. Oslo: Santalmisjonens forlag
  • Nielsen, Frederik (1882). Det nordiske frimureriet og historien. København: Ukjent forlegger-
  • Nyhagen, Johan og Hodne, Olav (1975). Santalmisjonens historie: med særlig henblikk på utviklingen i India og Norge 1867 – 1967. Oslo: Den norske santalmisjon.
  • Rosenlund, R. (1920). Fra Santalistan. København:Nordiske Santalmission
  • Skrefsrud, Lars Olsen (1897). Prædikner og foredrag. Minneapolis: Ungdommens Vens Trykkeri.
  • Skrefsrud, Lars Olsen (1883). Basis er vor Kristentro. København: Lehman & Stages.
  • Skrefsrud, Lars Olsen (1873). A Grammar of the Santhal Language. https://archive.org/details/in.ernet.dli.2015.93972 (Lest 9/6-2018).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg