Olav Hodne

Faktaboks

Olav Hodne
Født
16. juni 1921, Lindås, Hordaland
Død
29. oktober 2009

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Olav Hodne
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Olav Hodne, misjonær, prest, forfatter og bistandsarbeider. Han var tilknyttet Santalmisjonen, Lutheran World Service og senere Strømmestiftelsen. Hodne grunnla hjelpeorganisasjonen Rangpur Dinaipu Rehabilitation i Bangladesh.

Som bistandsarbeider er han blant annet kjent for å bruke mikrokreditt for å hjelpe enkeltmennesker og grupper. I 1970 ble han oppnevnt som leder av hjelpearbeidet til Lutheran World Service blant flyktninger i India og Bangladesh. Før det hadde han arbeidet med hjelp til flyktninger og bostedsløse i Kolkata (Calcutta).

Internasjonalt og nasjonalt anerkjent

Hodne var flere ganger kandidat til Nobels fredspris. Han ble nominert tre ganger av Mor Teresa. Hodne arbeidet blant de mest fattige og grunnla fortausskoler. Han blir regnet som en pioner i arbeidet med å ivareta de dårligst stilte i den fattige bostedsløse befolkningen i India og Bangladesh.

Han fikk flere æresbevisninger for sitt arbeid; Nanseprisen, Kommandør av St. Olavs Orden, Wittenbergmedaljen fra det amerikanske Luther Institute og Hjelp Til Selvhjelp- prisen fra Strømmestiftelsen.

Utdanning og forfatterskap

Olav Hodne var utdannet teolog og tok senere doktorgraden på en avhandling om Santalmisjonens grunnlegger Lars Olsen Skrefsrud og hans arbeid som misjonær og sosial reformator. Hodne hadde et omfattende forfatterskap og var kjent som en god formidler.

Bibliografi

  • Hodne, Olav (2006). Oppreisning: misjonæren og vitenskapsmannen Paul Olaf Bodding 1865 – 1938. Oslo: Luther.
  • Hodne, Olav 1966 L.O. Skrefsrud Missionary and Social Reformer among the Santals of Santal Parganas, Avhandling Egede Instituttet. Oslo: Forlaget Land og Kirke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Engelsviken, Tormod (2010). Minneord – Olav Hodne (1921-2009). Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2010 (04), side 307 – 308.
  • Johanson, Bjørn (1977). Nøden har mange ansikter: et møte med Olav Hodne. Oslo: Luther forlag
  • Nyhagen, Johan og Hodne, Olav (1992). Santalmisjonens historie. Oslo: Den norske Santalmisjon.
  • Pedersen, Odd Kvaal (1984). Ildsjel: et portrett av Olav Hodne. Oslo: Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg