Zenana misjoner

Artikkelstart

Zenana misjoner er misjonsarbeid koblet til helsetjenester som i sin helhet blir utført av og drevet av kvinner. De første Zenana misjoner ble startet av Baptist Missionary Society i India i 1850 årene. Church of England Zenana Missionary Society (CEZMS) ble startet i 1880. Misjonsarbeidet ble grunnlagt både for å nå ut til kvinner som ikke kunne kontaktes av mannlige misjonærer. For å kunne tilby helsetjenester til kvinner var det også nødvendig å starte utdanning av kvinner som leger og sykepleiere. Zenana misjonsarbeidet førte derfor til at kvinner i vestlige land tok utdanning de ellers hadde vært utelukket fra å ta.

Zenana

I India ble kvinner fra velstående familier isolert det som ble kalt for zenanas som var avlukkede deler av en bolig der ingen menn utenom familien hadde lov til å komme. Navnet zenana misjoner ble gitt fordi slikt misjonsarbeid og helsearbeid kun var mulig for kvinner.

I Norge ble Kvinnelige Misjonsarnbeidere (KMA) startet i 1902. Blant deres misjonærer var Bodil Biørn. Tilsvarende organisasjoner ble startet med støtte fra statskirkene i Danmark og Sverige

Også andre misjonsorganisasjoner ble påvirket av virksomheten til Zenana misjonene. Et eksempel er den norske legemisjonæren Ragnhild Gotteberg som ble utdannet ved Womens Medical College i New York. Hun ble uteksaminert i 1898 og arbeidet for Det Norsk-Lutherske Missionsforbund i Kina.

Arbeid som legemisjonærer var en mulighet for å utdanning innen medisin for kvinner i en tid da et slikt yrkesvalg var lite akseptert og i praksis stengt for kvinner. Mange av de kvinnene som arbeidet som leger og sykepleiere innen misjonen administrerte stor helseinstitusjoner og fikk posisjoner de aldri kunne ha fått i hjemlandene.

Den katolske kirke startet et tilsvarende misjonsarbeid som en egen internasjonal søsterorden i 1925 under navnet Medical Mission Sisters.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Church of England Zenana Missionary Society (1883). India’s Women and China’s Daughters. London: Church of England Zenana Missionary Society
  • Codrington, Florence I. (1934). Hot-Hearted: some women builders of the Chinese Church. London: Church of England Zenana Missionary Society (CEZMS)
  • Codrington, Florence I. (1928). Chopsticks. London: Church of England Zenana Missionary Society (CEZMS)
  • Latham, Susanna (Susie) Frances (1902). Memories of Zenana Mission Life. London: Religious Tract Society.
  • Macfee, K. J. og Codrington, Florence I. (1927). Eastern Schools abd Schoolgirls. An account of the educational work of the Church of England Zenana Missionary Society. London: Church of England Zenana Missionary Society (CEZMS)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg