Johannes Evangelista Gossner

Faktaboks

Johannes Evangelista Gossner
Født
14. desember 1773
Død
20. mars 1858
Portrett av Gossner i en bok av Johann Dettloff Prochnow, utgitt i 1859.

Artikkelstart

Johannes Evangelista Gossner, tysk prest og misjonær. Han grunnla det Gossnerske misjonselskap i 1836. Det var det første misjonsselskap som sendte ut diakonisser, det vil si kvinnelige forkynnere. Selskapet etablerte etter hvert en egen misjonsskole i Berlin. Blant dem som fikk sin utdanning her var dansken Hans Peter Børresen og nordmannen Lars Olsen Skrefsrud, som grunnla Santalmisjonen. Gossner er kjent for å ha startet skoler, sykehus, institusjoner og misjonstiltak.

Bakgrunn

Gossner ble katolsk prest i 1796, men ble avsatt av den katolske kirke i 1817 etter at han hadde endret sin forkynnelse i protestantisk retning. I 1820 fikk han oppdrag som prest i St. Petersburg av den russiske tsaren Aleksander I. Tsaren ville ha en uavhengig prest til å betjene den store utenlandske kolonien i byen. I 1826 gikk Gossner over til den reformerte kalvinistiske kirke. Han fungerte som prest for Bethelemkirken i Berlin fra 1829 til 1846. Senere har Gossner-bevegelsen vært oppfattet som luthersk, men med stor åpenhet mot andre protestantiske retninger.

Misjonen utviklet seg til å bli verdensomspennende, men kjerneområdet var i India og Tyskland.

Gossnermisjonen

Gossnermisjonen er stadig aktiv og har i dag virksomhet i India, Nepal, Tyskland og Zambia.

Misjonens motto er «Med hjerte og hånd». Organisasjonen legger, som på grunnleggerens tid, stor vekt på praktisk hjelpe- og utviklingsarbeid og bruk av frivillige medarbeidere.

I India drives i dag utdanning av teologer ved Gossner Thelogical College. I tråd med den praktiske tradisjonen innen Gossnerbevegelsen gis det her også en lang rekke utdanningstilbud blant annet innen tekniske fag og data.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Arbauch, George B. (1939). Gossner Missionaries in America. Church and History, Vol 8 (3), side 222 -230.
  • Becker, Judith von (2015). Conversio im Wandel: Basler Missionare zwischen Europe und Süd-Indien. Göttingen: Vanderhoeck & Ruprecht.
  • Dalton, Hermann (1878). Johannes Gossner: Ein Lebensbild. Berlin: Verlag des Gossnerischen Missionsverein.
  • Gossner, Johannes (1988). Skattkiste. Oslo: Lunde
  • Hollweg, Bethmann (1858). Lives of Gossner. Berlin
  • Holsten, Walter (1949). Johannes Evangelista Gossner Glaube und Gemeinde. Göttingen: Vanderhoeck & von Walter Holsten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg