Faktaboks

Hannes Hafstein
Født
4. desember 1861, Möðruvellir, Island, Kongeriket Danmark (Island)
Død
13. desember 1922, Reykjavík, Island
Hannes Hafstein
Hannes Hafstein
Av /Alltinget 𝒲.

Hannes Hafstein var en islandsk jurist, politiker og dikter, som var Islands første statsråd med sete i Reykjavík.

Politisk karriere

Fra 1901 var Hannes Hafstein representant i Alltinget, hvor han ble den ledende personligheten i det moderate nasjonale hjemmestyrepartiet. Da den danske regjeringen, delvis på Hannes' initiativ, i 1904 opprettet en statsrådsstilling for islandske saker med sete i Reykjavík, var han den første som fikk denne posten. I de følgende fem årene satt han med det faktiske ansvaret for Islands politiske og økonomiske utvikling og gjennomførte en lang rekke omfattende reformer for å modernisere det islandske samfunnet. Etter å ha tapt alltingsvalget i 1908 måtte Hannes Hafstein gå av som statsråd i 1909. I 1912 kom han tilbake, men tok avskjed igjen allerede i 1914, da han ikke fikk stor nok oppslutning om sine forsøk på en moderat økning av Islands lokale selvstyre.

Diktning

Som lyriker er Hannes Hafstein en fremtredende representant for realismen i islandsk litteratur. Han debuterte i 1893 med samlingen Ýmisleg ljóðmæli. Diktene hans, som tross tydelig påvirkning fra Holger Drachmann og Heinrich Heine har en selvstendig stil, priser livsgleden og skjønnheten i Islands natur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg