Mannsbunad fra Hamarøy
/Utlånt fra Mina Angell Ellingsen.

Mannsbunaden fra Hamarøy er lagd med inspirasjon fra andre mannsbunader med løs tilknytning til folkedraktskikken, og har dermed ikke konkrete forbilder i bevarte plagg fra Hamarøy. Fargene er valgt for å stå til kvinnebunaden fra Hamarøy.

Faktaboks

Draktdeler

Trøye

Bunaden har trøye i brunt klede. Trøya er dobbeltspent med sju par metallknapper, men kan ikke kneppes, har ståkrage og nedbrettede slag. Trøya går omtrent til livlinja, og har mye felles med trøya til Mannsbunad fra Nordland og Troms (og mange andre lignende mannsbunader).

Vest

Bunadvesten er enkeltspent med åtte metallknapper, og har verken krage eller slag. Den lages i rustrødt ullstoff, og er litt kortere enn trøya. Nederst i ryggen er det spensel som er festet med to pynteknapper.

Bukse

Til bunaden hører det knebukser i samme stoff og farge som trøya. Det er ei klaffebukse som kneppes til linninga foran. Ved kneet er det splitt som kneppes, og linning som festes med spenne.

Skjorte

Til bunaden hører skjorte i hvitt lin, med enkelt broderi på halskrage, ermelinningene og langs halssplitten foran.

Strømper og band

Strømpene er strikket i ubleiket ullgarn, utført i rettstrikk. De holdes oppe av strømpeband i rustrødt og brunt ullgarn.

Metall

Det er designet eget sølv til bunaden. Det består av halsnål, mansjettknapper og buksespenner. I tillegg er alle knappene i trøya, vesten og buksene i sølv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg