Högesta

Artikkelstart

Högesta er et gods og slott i Sverige, i det sørlige Skåne. Godset, som omfatter 130 000 dekar, herav 60 000 dekar dyrket mark og 70 000 dekar skog, er Skånes største private eiendom. Högesta drives i dag av Högestad & Christinehof Förvaltnings AB.

Faktaboks

Uttale
hˈögesta

Högesta tilhørte i middelalderen erkebiskopen i Lund (som da var en del av Danmark), og ble krongods ved reformasjonen. Senere tilhørte gården blant annet slektene Ulfstand, Gyldenstierne, Hardenberg, Grubbe, Rosenkrantz og Krabbe, inntil den ble inndratt til kronen ved godsreduksjonen i 1682. I 1706 kom Högesta i den grevelige slekten Pipers eie, og sammen med herregårdene Kristinehov, Torup og Baldringe dannet godset fra 1747 et fideikommiss. I henhold til et riksdagsvedtak fra 1963, som forutsatte at gjenværende fideikommisser skulle avvikles ved innehavers død, ble fideikommisset i 1999 omdannet til et aksjeselskap, og eiendommene drives i dag av Högestad & Christinehof Förvaltnings AB.

Högesta slott

Högesta slott, om lag 10 kilometer nord for Ystad, er en toetasjes steinbygning i renessansestil med høyt saltak og trappegavler, oppført i 1635 av Palle Rosenkrantz.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jonas Botilsrud

Det rette navnet på bedriften:Högestad & Christinehof Förvaltnings AB

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg