Guds menighet Vegårshei er en norsk frikirke med cirka 925 medlemmer, av disse omtrent 550 i Vegårdshei. Menigheten eier flere bedehus og driver misjon.

Faktaboks

Også kjent som

Guds menighet på Vegårshei

På 1860-, 70- og 80-tallet var det i Vegårdshei en sterk vekkelsesbevegelse som gikk over de østre heiebygdene på Agder og tilgrensende bygder i Telemark. Knut Aas, lensmann og relativt velberget bonde, var leder for en stor flokk av vakte som i 1889 gikk ut av statskirken og etablerte seg som Guds menighet på Vegårdshei.

Menigheten ble stiftet da 280 mennesker under ledelse av bonden Knut Aas meldte seg ut av statskirken (Den norske kirke).

Bakgrunnen for utmeldelsene var en konflikt med den lokale presten og et kritisk syn på statskirkeordningen. Menigheten er preget av en konservativ, pietistisk legmannskristendom med metodistiske synspunkter på dåpen. Menigheten har nå et godt forhold til Den norske kirke. De regner bibelen som eneste rettesnor for tro, liv og lære.

Menigheten driver misjon i Rwanda og Colombia og har vennskapsmenighet i Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Borgen, Peder & Brynjar Haraldsø, red.: Kristne kirker og trossamfunn, 1993, 207-15, isbn 82-519-1137-0
  • Wedø, Kjell & Knut Sunde, red.: "Gled deg Guds Menighet" : 100-års jubileum for Guds Menighet 1889-1989, 1989
  • Vår historie – Guds Menighet Vegårshei

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg