Teror. Basílica de Nuestra Señora del Pino

.
Lisens: fri
Statuen av Nuestra Senora del Pino (Pinjemadonnaen) befinner seg bak nisjen i Basilikaen i Teror.
.
Lisens: fri

Teror er en kommune og by på Gran Canaria (Kanariøyene) i Spania. Den har 12 449 innbyggere (2018), fordelt på et areal på 25,7 kvadratkilometer, beliggende på den nordlige og indre delen av øya, omkring 600 meter over havet.

Byen har samme navn som kommunen, men det sentrale området benevnes ofte La Villa Mariana. Teror er en av de mest typiske kanariske byene, med særpregede hus med forseggjorte balkonger. Den er Gran Canarias hellige by.

Terors historie kan bare forstås dersom man kjenner historien om den hellige Virgen del Pino, eller Pinjejomfruen. Hun er skytsengel for øya og har i mange generasjoner vært et religiøst symbol. Legenden sier at en gjeter i området hadde et syn, der jomfru Maria åpenbarte seg i toppen av et pinjetre. Dette skal ha skjedd 8. september 1481. Siden da har Nuestra Señora del Pino (Jomfru Maria av pinjen) vært en viktig del av historien og det daglige livet for innbyggerne på Gran Canaria. Etter at pave Pius i 1914 erklærte Nuestra Señora del Pino som øyas skytsengel, fikk Teror æren av å være øyas religiøse hovedstad. Treet hvor jomfruen angivelig ble sett, befant seg på Plaza del Pino, som er plassen rett foran Basilica de Nuestra Señora del Pino. Hvert år er det en fiesta (fest) til hennes ære 8. september, og da kommer det pilegrimer hit fra hele øya. Festlighetene varer gjerne en ukes tid.

Kommunen er en av de mest vannrike og svært grønn. Her vokser det blant annet pinje, kanarifuru, laurbærtre, fikentre og mandeltre. Næringsveier i kommunen er først og fremst et variert jordbruk, fruktdyrking, håndverk, og næringsmiddelindustri - spesielt tapping av vann og mineralvann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg