Faktaboks

Las Palmas de Gran Canaria
Uttale
las pˈalmas.

Las Palmas med havna i bakgrunnen.

.
Lisens: fri

Shoppinggata Calle Mayor de Triana i Gamlebyen.

.
Lisens: fri

Las Palmas, offisielt Las Palmas de Gran Canaria, er den største byen på Kanariøyene og hovedstad i den spanske provinsen Las Palmas. Byen har 379 925 innbyggere (2019). Den ligger på en sandbanke mellom selve Gran Canaria og den lille øya La Isleta, med havna – Puerto de la Luz – på østsiden, og en lang sandstrand – Las Canteras – på vestsiden av sandbanken.

Las Palmas er en viktig bunkringshavn for skipstrafikken mellom Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika, og anløpes årlig av flere tusen skip, blant annet for utførsel av frukt og grønnsaker.

Gran Canaria internasjonale lufthavn (tidligere Gando) ligger 20 kilometer sør for byen. Industrien omfatter fiskeforedling, skipsverft og kjemisk industri, blant annet produksjon av kunstgjødsel. Ellers er det betydelig handelsvirksomhet og stor turisttrafikk, særlig i vinterhalvåret.

Bybeskrivelse

Byen har mange vakre parker og bygninger, blant annet katedralen Santa Ana (påbegynt 1497) og bispeslottet. Flere museer, blant annet Casa de Ćolon (Columbus-huset), hvor Christofer Columbus overnattet under en av sine reiser. Byen har universitet fra 1980.

Andre viktige bygninger er Teatro Pérez Galdós i gamlebyen Vegueta, og Auditorio Alfredo Kraus for enden av Canteras-stranden. Byen ble grunnlagt samme år som spanjolene erobret Kanariøyene, i 1478. Det er norsk konsulat i Las Palmas.

Santa Ana-katedralen

Santa Ana katedralen i Las Palmas er den eldste og største kirken på Gran Canaria. Den står sentralt plassert i bydelen Vegueta, som er den eldste bydelen i Las Palmas. Kirken er sete for biskopen i provinsen Las Palmas, som foruten Gran Canaria også omfatter øyene Lanzarote og Fuerteventura.

Byggingen av kirken ble påbegynt i 1497, kort tid etter Spanias erobring av øyene i 1478. Det tok nesten 400 år før kirken stod ferdig, og det har gjort sitt til at den er en blanding av forskjellige arkitektoniske stilarter. Katedralen er treskipet med sidekapeller. Den klassiske vestfronten ble bygget etter planer av arkitekten og skulptøren Luján Pérez, som også har stått for mange av katedralens skulpturer, blant annet de tolv apostlene under kuppelen og skulpturen La Dolorosa ('smerten') i sidekapellene. Ellers inneholder kirken malerier av Cristobal de Quintana og Juan de Miranda.

Teatro Pérez Galdós

Teatro Pérez Galdós er det viktigste teateret i Las Palmas, beliggende like ved havet og innfarten fra sør i bydelen Triana, ved grensen til den gamle bydelen Vegueta. Teaterbygningen var opprinnelig tegnet av arkitekt Francisco Jareño y Alarcón i 1867. Etter en brann i 1918, som nesten fullstendig ødela bygget, stod det ferdig gjenoppbygd i 1928 med relativt små arkitektoniske endringer. Innvendig fikk maleren Néstor de la Torre i oppdrag å dekorere baldakiner, salonger og scenen.

Opprinnelig var navnet på teateret Teatro Tirso de Molina, men i anledning premieren på Electra i 1901, ble teateret omdøpt til Teatro Pérez Galdós, etter den Kanarisk-fødte forfatteren Benito Pérez Galdós. Teateret har 1085 sitteplasser.

Auditorio Alfredo Kraus

Auditorio Alfredo Kraus er et konserthus og konferansesenter i Las Palmas. Bygget, som også er hjem for Gran Canarias symfoniorkester (Orquesta Filarmónica de Gran Canaria), ble innviet i 1997. Det er tegnet av arkitekten Óscar Tusquets og er beliggende for enden av den kjente Canteras-stranden.

Bygget inneholder to konsertsaler; Symfonisalen, med 1656 sitteplasser, og den mer intime Kammermusikksalen med 326 sitteplasser. For øvrig er bygget tilrettelagt for å benyttes til festivaler, kongresser, konferanser og utstillinger av alle slag. Navnet er etter den verdenskjente spanske tenoren Alfredo Kraus (1927–1999) som ble født i Las Palmas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg